In momentul de fata, in evidentele Agentiei de Plati si Inspectie Sociala (APIS) Prahova exista un numar de 9.328 de beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei, iar suma totala achitata acestora de la bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a fost de 515.910 lei. Reamintim ca acordarea acestei alocatii se face in baza Legii 277/2010 si reprezinta o forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani. Insa, acelasi act normativ prevede ca acest drept poate fi diminuat sau suspendat in cazul in care elevii absenteaza nemotivat de la scoala. Concret, „in cazul in care se constata absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar, cuantumul alocatiei se diminueaza proportional cu numarul absentelor, respectiv cu cate 20 la suta – pentru fiecare copil care inregistreaza un numar de maximum 10 absente, si cu cate 50 la suta – pentru un numar de maximum 20 de absente”. In astfel de cazuri, diminuarea se aplica incepand cu luna urmatoare celei in care s-a constatat neindeplinirea conditiei si se mentine timp de trei luni. De asemenea, plata alocatiei se suspenda in luna urmatoare celei in care se constata ca un elev din familia beneficiara are peste 20 de absente nemotivate.
Dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvant al APIS Prahova, Adrian Nae, urmare a absentelor inregistrate in semestrul II al anului scolar 2011-2012, au fost suspendate 813 alocatii de sustinere a familiei, pentru o perioada de pana la 6 luni, din cauza a 21 de absente nemotivate, concomitent cu diminuarea cuantumului a 502 alocatii, pe o perioada de 3 luni, din cauza inregistrarii unui numar cuprins intre 10 si 20 de absente scolare nemotivate.
In alta ordine de idei, tot prin APIS Prahova, statul acorda si indemnizatia pentru concediul necesar cresterii nou-nascutilor. Actualmente, la nivelul Prahovei exista 5.451 de beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului, dintre care 699 sunt… barbati. Potrivit legii, in cazul parintilor care opteaza pentru varianta unui singur an de concediu pentru ingrijirea copilului, indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85 la suta din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 de lei, dar nici mai mare de 3.400 de lei. Daca insa opteaza sa stea acasa cu copilul doi ani, indemnizatia va fi tot de 85 la suta din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, dar nu poate fi mai mare de 1.200 de lei.
D. CONSTANTIN