Targul cu bunatati, din nou la Campina si la Sinaia

Targul cu bunatati a revenit in judetul Prahova, deschizandu-si portile inca de ieri in Campina, urmand a se inchide maine. De asemenea, de astazi si pana duminica, Targul cu bunatati va poposi si in Sinaia. Ambele evenimente sunt organizate cu sprijinul autoritatilor locale din cele doua orase. Ca si la celelalte editii, standurile targului vor fi pline cu branza de oaie, branza de burduf in coaja de brad, cas afumat, cascavea, specialitati italiene si olandeze – casacaval cu busuioc, cu usturoi, pesto, rosii si masline etc. De asemenea, nu vor lipsi nici specialitatile din carne – carnaciori romanesti, “salam la topor”, muschiuleti afumati de porc, pate de ficat de casa, salamuri crud uscate italiene – dar nici palinca de Bistrita sau vinul de Mizil si Jaristea. Pe tarabe se vor mai regasi conserve, zacusca de ghebe, dar si o gama variata de dulciuri – ciocolata de casa, halvita, turta dulce, prajituri maramuresene, fistic si migdale in zahar caramelizat, serbeturi etc. In plus, la Campina vor fi expuse spre vanzare si bijuterii, icoane lucrate manual, caciuli si haine din piele si blana, articole de artizanat romanesc.

Graul cultivat in sistem ecologic – randament ridicat

Cel putin 80% din graul cultivat in sistem ecologic la noi in tara provine din Romania, iar randamentul acestuia este foarte bun, sustin cercetatorii de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
“ Nu stim deocamdata cifrele de anul acesta, insa, incepand cu anul 2007 si pana anul trecut, la fermele unde s-a insamantat grau conventional au fost inregistrate productii de pana la 500 de kilograme la hectar pe timp de seceta, in timp ce la fermele ecologice din vecinatate s-au obtinut, in aceleasi conditii, productii care au ajuns la 1.800 de kilograme la hectar. Soiurile romanesti in sistem ecologic se adapteaza mult mai bine la seceta si la conditii vitrege, iar in conditii de precipitatii normale, productia poate ajunge chiar si pana la 3.500 de kilograme la hectar” , au mai concluzionat reprezentantii MADR.

Puterea de cumparare, reflectata de numarul animalelor sacrificate !

In luna septembrie 2012, fata de luna precedenta, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a scazut la bovine si la pasari, iar la ovine si la caprine a crescut, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Potrivit documentului, in comparatie cu aceeasi luna a anului 2011, numarul sacrificarilor a scazut la bovine, dar a crescut la pasari, porcine, ovine, caprine.
In urma analizei acestor date, specialistii INS au apreciat ca “oscilatia acestor cifre, pe categorii de animale si de pasari, reflecta in perioade diferite de timp, influenta mai multor factori socio-economici dintr-o tara, dintre care cel mai important este puterea de cumparare a populatiei”.