Credinciosii au cautat alinare pentru boli, necazuri si dezbinare

Biserica Sfintii Voievozi „Mihail si Gavriil” din Ploiesti a fost ieri neincapatoare pentru multimea venita sa participe la hramul acestui lacas de cult. Credinciosi de toate varstele – unii dintre ei purtatori ai numelor Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil – au asistat la slujba religioasa in interiorul bisericii, dar si pe scari si in curtea acesteia. „Ziua de 8 noiembrie, dedicata cinstirii sfintilor ingeri ocrotitori ceresti si in special Sfintilor Mihail si Gavriil, este zi de sarbatoare pentru intreaga crestinatate, iar pentru noi este o sarbatoare speciala pentru ca astazi este hramul bisericii. Aceasta a fost la inceput confectionata din barne de lemn, la 1638, si a avut ca hram initial Sfintii Ingeri. Cand a fost zidita biserica actuala, intre anii 1711-1720, s-a randuit ca ea sa fie ocrotita de Sfintii Arhangheli Mihail si
Gavriil. Noi suntem in sarbatoare cu toti credinciosii si am pregatit, in primul rand, slujba de multumire lui Dumnezeu, pentru tot ceea ce se revarsa asupra noastra, cu purtarea de grija a sfintilor ingeri. Sfantul Arhanghel Mihail este slujitorul legii, al dreptatii, iar Sfantul Arhanghel Gavriil este slujitor al bucuriei. Aseara (miercuri seara) am savarsit Sfanta Priveghere si astazi oficiem Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, in cadrul careia vom rosti cuvant de invatatura pentru credinciosi pentru a-i simti si mai aproape pe sfintii ingeri. Pe langa cele duhovnicesti, am pregatit pentru fiecare credincios si o mica gustare, cum este traditia la noi: icre cu paine, un pahar cu vin, coliva si artose” , ne-a precizat parintele paroh Gheorghe Lazar. Biserica Sfintii Voievozi „Mihail si Gavriil” mai are doua hramuri: Sfantul Antonie cel Mare si Sfintii Ioachim si Ana- cel de-al doilea fiind adaugat in 18 decembrie 2011, la sarbatorirea tricentenarului bisericii, cand a fost inaugurata si Casa Social Pastorala „Sfintii Ioachim si Ana” – unde se afla un muzeu parohial si o biblioteca ce are si sala de lectura. Lacasul de cult este al doilea ca vechime din Ploiesti, dupa Biserica Domneasca „Sfintii Apostoli”.
Cativa credinciosi care au participat la sarbatoarea de ieri ne-au marturisit ca s-au rugat mai ales pentru sanatatea familiei, dar si pentru „liniste in tara si pace intre oameni, fiindca este multa dezbinare astazi. Acesti ingeri ne pot ajuta si este bine sa ne rugam la ei la necaz, dar si in perioade de bucurie”, dupa cum ne marturisea Elena Patru. „Ne rugam la sfinti sa ne ajute sa ne recunoastem micimea, neputintele, sa avem o minte linistita si un suflet curat. In aceasta viata suntem supusi unor incercari pe care trebuie sa le depasim cu incredere, rabdare si blandete”, ne-a spus o alta credincioasa prezenta la slujba.
Ana-Maria MAXIM