Partia de bob din Sinaia a ajuns aproape o ruina, mai ales in partea ei superioara. De mai bine de 10 ani, singura partie de bob din Romania a fost lasata de izbeliste de catre diriguitorii sportului romanesc, dar si de autoritatile locale.
Ceausescu si-a simtit sanatatea amenintata de… gheata
Construita in perioada 1974-1976 la parametrii europeni ai acelor vremuri, ea a gazduit numeroase competitii interne si internationale. La inaugurarea ei, s-au desfasurat aici Campionatele Mondiale de Tineret pentru bob-2 persoane. Evenimentul s-a bucurat de un interes enorm din partea publicului. „Aproape 40.000 de spectatori au asistat la competitia inaugurala. Premierea nici nu s-a putut face pe partie, ci la hotelul Montana, unde fusesera cazati sportivii. Presedintele juriului, celebrul bobeur Eugenio Monti, a fost profund impresionat, marturisindu-ne ca in tara sa nici fotbalul, sportul-rege, nu atrage mereu atatia spectatori”, isi aduce aminte cu nostalgie profesorul Paul Popa, azi pensionar, cel care a coordonat multi ani sportul sinaian. Renumele partiei (de 1500 m lungime, cu 13 viraje), contrasteaza puternic cu jalnicul ei prezent. Initial, ea a fost prevazuta cu o puternica structura de beton (macinata, azi, in multe locuri) si cu o instalatie nocturna de iluminat. Proiectarea partiei s-a facut astfel incat sa permita montarea ulterioara a unei instalatii de inghetare artificiala. Aceasta nu a mai fost realizata si pentru ca, se spune, sfetnicii lui Nicolae Ceausescu (care poposea adesea la Sinaia) ii inoculasera dictatorului comunist ideea ca freonul instalatiei i-ar dauna sanatatii.
Jefuita de turisti si localnici
Astazi, partea superioara a partiei (primii 500 de metri si primele cinci viraje) este total scoasa din uz. Cabina de la plecare (in care erau cazati sportivii) a fost devastata in intregime de turisti, iar dulapii de lemn ai mantinelei au fost furati de localnici. Un jaf ca in codru. Ca tot era padurea locul de actiune. Si de cabinele arbitrilor de pe traseu s-a ales praful. De-a lungul intregii partii, instalatia de nocturna a fost distrusa fara mila, din ea ramanand, martori ai vandalizarilor, doar stalpii ruginiti din care, in prezent, atarna apocaliptic smocuri de fire electrice, ca niste scalpuri-trofee ale indienilor nord-americani de odinioara.
Competitiile internationale de bob de la Sinaia au devenit de multi ani istorie. Partia este, totusi, omologata la nivel national, pentru a se putea organiza pe ea, in iernile cu zapada, campionate interne de bob, sanie si scheleton (un fel de sanie in care sportivul sta pe burta). Startul se da, insa, de la virajul 5, ultima portiune a partiei pastrandu-se inca in conditii rezonabile, poate si datorita vecinatatii Cabanei Schiori, care i-a mai temperat pe „vandali”. Din 2000, se organizeaza aici si Memorialul „Dumitru Pascu”, in amintirea marelui bobeur sinaian, coechipier cu Panturu, Zangor si Focsaneanu, impreuna cu care a format un echipaj celebru care a dominat bobul european la inceputul anilor ’70.
Slabe sperante
Profesorul Liviu Turea, directorul Clubului Sportiv Orasenesc Sinaia, este convins ca „viitorul partiei este sumbru atata timp cat statul nu va investi cel putin 6 milioane de euro pentru readucerea partiei la standarde europene. Astazi, partii de bob cu inghetare naturala nu mai sunt decat in Elvetia, unde clima permite asa ceva. Cei de la Bucuresti tot ne-au mai dat bani pentru modernizarea retelei de apa, ca sa putem stropi partia pentru producerea ghetii. Autoritatile locale, insa, ne-au cam uitat. Daca s-ar fi facut instalatia de inghetare artificiala, am fi avut si noi acum campioni europeni, asa cum i-am avut, in anii ’70, pe Panturu, Pascu si pe altii ca ei”.
Adrian BRAD