Faptul ca Romania este o tara mereu surprinzatoare, nu mai este de mult timp o noutate. Fiecare zi, ora, secunda scurse din clepsidra nevazuta a timpului adauga in registrul de consemnari asupra vietii cotidiene romanesti noi si noi evenimente care, in cele mai multe dintre cazuri, au caracter de unicitate, de cele mai multe ori nefiind vorba despre evenimente pozitive.
Cu siguranta, in fiecare tara din lume se intampla lucruri iesite din comun, dar si gafe ori nerealizari care afecteaza un numar mare de persoane, dar prin alte parti sunt destul de rare situatiile in care acestea sa fie repetate. Din nefericire, in Romania nu se intampla deloc asa, realitatea demonstrand faptul ca niciodata nu se invata din vechile greseli.
De exemplu, de cateva zile, indiferent la ce ora se foloseste telecomanda televizorului, dai cu ochii de titluri cu litere de-o schioapa referitoare la un anumit Cristian Sima.
Fost sef al Bursei Sibiu, acesta a completat lista nesfarsita a fugilor din tara, dupa ce a pierdut banii clientilor sai. Iar dupa ce fuga sa a facut inconjurul emisiunilor de pe la televizor, aterizat fiind tocmai prin Islanda, Sima le-a facut surpriza acelora care se dadeau de ceasul mortii din cauza disparitiei sale sa-i auda vocea, sustinand printre altele ca a fugit din tara de… frica!
Din pacate, cazul lui Sima – intors pe toate fetele in ultimele zile – nu dovedeste altceva decat ca in Romania niciodata nu se va invata din greseli. In conditiile in care legislatia din tara noastra nu a fost niciodata stabila, modificandu-se fie dupa cum a batut vantul, fie dupa cum au dorit unii si altii dintre cei „cu greutate” de prin diverse partide, este firesc ca aceste cazuri de invarteli financiare sa apara si sa aiba efectul pe care il au, gratie portitelor identificate de catre te miri ce specialisti!
Pentru ca, daca se intampla ca, din diverse motive, astazi sa-ti surada norocul, fie chiar si la bursa, asta nu inseamna ca, automat, se va merge numai pe castig pana la adanci batraneti! Cineva va avea „grija” sa faca anumite recomandari, calcule sau permutari astfel incat urmatorul castig sa fie programat la… Sfantul Asteapta, situatie care, cu siguranta, a fost valabila si in cazul lui Sima, avand in vedere fuga lui din tara, dupa ce a pierdut banii clientilor sai.
Problema este ca acest caz nu este unul singular, speranta imbogatirii, aproape peste noapte, si credulitatea fiind cauzele pentru care si fostii FNI-isti inca mai duc dorul banilor investiti in ceea ce s-a dorit a fi o altfel de „Roata a norocului”.
Cu toate acestea, in ciuda faptului ca in cazul FNI inca se mai cauta vinovatii prin sute de dosare, din aceste greseli, din pacate, nimeni nu a dorit sa invete. Iar pentru ca Romania ramane, in continuare, tara tuturor posibilitatilor, din cand in cand se mai gaseste cate un Sima care descopera… America de pe pamant romanesc, unde nu-i exclusa posibilitatea castigurilor fabuloase peste noapte! Faptul ca, intr-un final, descoperitorul fuge, de frica, in alta tara, tine de cu totul si cu totul alta problema…

Nicoleta DUMITRESCU