Castelul Pelișor din Sinaia găzduiește o interesantă expoziție de fotografie. Intitulată „Patrimoniul arhitectonic sătesc prahovean”, expoziția este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, Muzeul Naţional Peleş, Asociaţia „Musica Viva” şi Ordinul Arhitecţilor din România filiala Prahova, care a şi finanţat acest proiect.
Într-o sală de la parterul Castelului Pelişor au fost montate 29 de panouri cu fotografii ale unor clădiri cu valoare istorică şi arhitecturală, cele mai vechi datând din secolul al XV-lea, iar cele mai noi de la începutul secolului al XX-lea. Printre acestea se află: Conacul Pană Filipescu din Filipeştii de Târg, Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil” din Brebu, ansamblul fostei Mănăstiri Verbila, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Filipeştii de Pădure, Salonul de dans „Anghel Nicolae” din Aluniş, Micul Trianon din Floreşti, Casa Constanţa Diaconu din Bătrâni. Specialiștii spun că stilul acestor monumente arhitecturale din zona rurală a județului Prahova, s-ar putea pierde dacă acestea nu vor fi restaurate și refăcute conform planurilor inițiale.
În cadrul expoziției, alături de imagini sunt prezentate și informaţii despre starea de conservare a monumentelor, anii în care au fost construite clădirile și codurile acestora din Lista oficială a monumentelor istorice din România.
Expoziţia va fi deschisă până pe data de 15 ianuarie 2014 şi reprezintă o continuare a proiectului „Patrimoniul arhitectonic din oraşele judeţului Prahova” iniţiat în 2012, cu finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Prahova.