Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la „stabilă” la „pozitivă” şi a confirmat calificativul la „BB+”, reflectând creşterea semnificativă a exporturilor, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar.
Calificativul pentru credite pe termen lung, în valută şi monedă locală, a fost confirmat la „BB+”, iar cel pentru împrumuturi pe perioadă scurtă la „B”, se arată într-un comunicat al S&P. Ratingul pe termen lung are perspectivă pozitivă.
Perspectiva pozitivă încorporează posibilitatea unei îmbunătăţiri a ratingului României, dacă Guvernul respectă programul fiscal şi cel de reformă.
„Confimarea ratingului reflectă progresele constante ale României în privinţa ajustării economiei către cererea externă, consolidarea fiscală şi întărirea stabilităţii sectorului financiar”, se arată în comunicatul S&P.
S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody’s, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul „BB+” se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor.
Moody’s evaluează România cu rating „Baa3”, cu perspectivă negativă, iar Fitch cu „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.