Zilele trecute, Comisia Europeană a dat, în sfârşit, undă verde României pentru a putea exporta carne proaspătă de porc în ţările comunitare. Aşadar, exploataţiile comerciale de pe întreg teritoriul ţării vor putea participa la comerţul intracomunitar cu carne proaspătă de porc. Aceasta dacă, bineînţeles, se îndeplinesc prevederile legislaţiei europene. Din Prahova, ar avea o asemenea şansă patru societăţi comerciale de profil.
Ţării noastre i s-a interzis de multă vreme să exporte carne de porc proaspătă, cu toate că, încă din 2007 nu mai avem focare de pestă porcină clasică, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Totuşi, se cuvine precizat faptul că, din ianuarie 2012, graţie măsurilor întreprinse de ANSVSA, operatorii economici din industria de profil au avut posibilitatea de a participa la comerţul intracomunitar cu carne proaspătă şi produse din carne de porc, provenite însă doar de la anumite societăţi, avizate de UE. Volumul exporturilor realizate prin acest sistem a fost, anul trecut, de 18.337 de tone (în valoare de 31 milioane de euro), iar pe primul semestru din acest an – de aproape 8.000 de tone (în valoare de 17 milioane de euro).
C. DUMITRU