Firme româneşti, prezente la Târgul de turism din Italia

În oraşul Rimini (Italia) a avut loc, între 17 şi 19 octombrie 2013, cea de-a 50-a ediţie a Târgului expoziţional TTG Incontri, dedicat profesioniştilor din sectorul turistic şi unde au fost prezenţi peste 2400 de expozanţi din 130 de ţări. Conform comunicatului Autorităţii Naţionale pentru Turism, standul ţării noastre a fost amenajat pe o suprafaţă de 32 mp, unde operatorii români au prezentat vizitatorilor cataloage şi flyere cu propuneri de vacanţe pentru sezonul turistic 2014. Ofertele acestora s-au axat, în principal, pe turismul activ şi de aventură, alături de tururi culturale şi ecumenice. De asemenea, o companie aeriană românească şi-a prezentat ofertele de zbor pe ruta România-Italia şi retur. Italienii au fost interesaţi, în mod special, de ofertele turistice ale agenţiilor de pe Valea Prahovei, din Transilvania şi Bucovina.

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în judeţ, în scădere

Luna trecută, primăriile din România au eliberat 3.746 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (case de vacanţă, moteluri, hoteluri, pensiuni, vile ), număr în creştere cu 6,4 la sută faţă de perioada similară din anul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Cele mai semnificative creşteri au fost consemnate în regiunile de dezvoltare Bucureşti – Ilfov (+ 157 de autorizaţii), Centru (+71), Sud-Est (+36) şi Nord-Est (+27). Pe de altă parte, în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, din care face parte şi judeţul nostru, au fost eliberate cu 37 de autorizaţii mai puţin, iar în regiunea Sud – Vest Oltenia, cu 62 de autorizaţii.

Sistemul Informatic Schengen, un ajutor preţios pentru autorităţi

În săptămâna precedentă, 63 de persoane căutate de poliţiştii români au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Sistemului Informatic Schengen. Dintre acestea, 33 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, iar alte 17 persoane erau căutate pentru participarea la diverse proceduri judiciare.
Pe de altă parte, poliţiştii români au identificat, pe teritoriul ţării noastre, 30 de autoturisme care erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale.

Plată a subvenţiei în avans pentru fermieri

Până în momentul de faţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi în valoare de 313.949.832 de euro către 555.408 fermieri, inclusiv din judeţul nostru, fonduri care reprezintă avansul aferent schemei de plată unică pe suprafaţă, campania 2013. Potrivit reprezentanţilor amintitei instituţii, anul acesta este pentru prima dată când fermierii încasează plăţi în avans, în cuantum de până la 75 la sută din suma cuvenită celor care au depus cereri de plată pe suprafaţă.
În cadrul campaniei SAPS 2013, România beneficiază de o alocare financiară în valoare de 1.213.143.000 de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru o suprafaţă de referinţă de 8.716.370 de hectare.