• Multi nu vor primi, insa, nici un leu

Interviu cu juristul Ion Dumitru, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii
– Prima si singura crestere a pensiilor pe anul 2006 se va face prin “indexarea” din aceasta luna…
– Aceasta nu este o indexare in stilul traditional, ci o actualizare a valorii punctului de pensie. Conform Legii nr. 19/2000, dar si Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2006, valoarea punctului de pensie care se majoreaza anual, creste de la 1 ianuarie de la 295,55 RON la 323,10 RON, respectiv cu 9,3%. Aceasta crestere acopera rata inflatiei prognozata pentru acest an, dar si diferenta de circa 2% corespunzatoare depasirii inflatiei prognozate anul trecut.
– Ce inseamna, concret, pentru pensionari, cresterea valorii punctului de pensie ?
– Pentru cei mai multi, pensiile vor cres-te cu 9,3%, dar vor exista si varstnici pentru care, luna aceasta, pensiile vor creste cu valori mai mici sau chiar deloc. Desi par complexe, lucrurile sunt simple. Totul se reduce la un calcul matematic. Pensia este egala cu punctajul mediu anual inmultit cu noua valoare a punctului de pensie, care este mai mare. Astfel, cei pensionati dupa 1 aprilie 2001, data la care a intrat in vigoare actuala Lege a pensiilor, se vor bucura de majorarea cu 9,3% a veniturilor lor. De aceeasi crestere vor beneficia si cei care in urma recalcularii de anul trecut au obtinut un punctaj mediu anual egal cu cel aflat in plata sau mai mare decat acesta – caz in care au primit bani in urma recalcularii. Pentru cei al caror punctaj mediu anual a iesit mai mic decat cel aflat in plata, caz in care in urma recalcularii nu li s-a diminuat pensia, cresterile sunt mai mici, in functie de punctajul obtinut la recalculare. In acest caz, cresterea medie este de 3,8%. In schimb, pentru persoanele care in urma recalcularii au obtinut un punctaj mult mai mic decat cel aflat in plata, cresterea va fi inexistenta. Deoarece pensia este un drept castigat, nu reducem, ci pastram cuantumurile aflate in plata pana cand punctajul mediu individual recalculat, inmultit cu valoarea punctului de pensie va determina un cuantum mai mare decat cel aflat in plata. Acestia sunt oamenii care daca ar veni acum sa se pensioneze, ar primi o pensie mult mai mica.
– Nu este o inechitate ca majoritatea pensiilor sa creasca, in timp ce altele raman neschimbate?
– Pensiile la care, in urma procesului de recalculare, a rezultat un punctaj mediu anual mai mic decat cel aflat in plata au fost majorate artificial din cauza aplicarii in anii trecuti a masurilor de protectie sociala. Or, recalcularea tuturor pensiilor stabilite conform legislatiei anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii a urmarit asezarea pe baze echitabile a tuturor pensiilor din sistem, in sensul aplicarii acelorasi principii si formule de calcul. O alta abordare ar duce la anularea procesului de recalculare si ar introduce alte inechitati in sistem.
Graziella CHITU