• Aceştia poartă banderole albe pentru a atrage atenţia asupra subfinanţării sistemului de învăţământ

Cadrele didactice şi celelalte categorii de salariaţi din învăţământ, membri ai Sindicatului „Şcoala Prahovei”, au intrat ieri în grevă de avertisment. Timp de trei zile, aceştia vor purta banderole albe, pentru a atrage atenţia asupra problemelor din sistemul de educaţie românesc, însă nu vor înceta lucrul. La intrările din unităţile de învăţământ, liderii de sindicat au afişat mesaje în care anunţă protestul din aceste zile şi listele cu principalele revendicări. Profesorii susţin că s-au săturat ca solicitările lor să fie ignorate de autorităţi şi că sunt pregătiţi să recurgă şi la alte forme de protest dacă problemele nu se vor rezolva. Trebuie menţionat că în şcoli şi-au desfăşurat activitatea şi sindicalişti care nu au purtat banderole, dar care erau solidari cu colegii lor.
„Protestul are ca scop sensibilizarea autorităţilor pentru ca sistemul de învăţământ să fie susţinut cu fonduri de la stat reprezentând 6 % din PIB , conform Legii Educaţiei Naţionale pe care tot autorităţile au adoptat-o. În ultimul an de învăţământ procentul alocat acestui domeniu a fost de 2,8 %. O altă revendicare vizează regândirea şi refacerea Legii Educaţiei astfel încât toate drepturile care ne-au fost sistate până acum să ne fie redate. De exemplu, pentru colegii care au peste 25 de ani vechime în învăţământ norma era de 16 ore. Acum este de 18 ore, căci oamenii sunt cel mai puţin importanţi în ţara asta”, ne-a precizat profesorul Sorin Popescu, de la Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” din Ploieşti, lider de sindicat care reprezintă 86 de profesori şi alţi 25 de angajaţi (personal auxiliar şi nedidactic). „Protestăm şi pentru faptul că am pierdut nişte sporuri salariale – cele referitoare la vechime şi multe altele, fiindcă naveta elevilor nu se mai decontează şi ne mai întrebăm, în aceste condiţii, de ce există absenteism”, a adăugat acesta.
La rândul său, prof. Elena Baba, lider de sindicat la Colegiul Tehnic „Elie Radu” din Ploieşti – care reprezintă peste 80 de sindicalişti, dintre care 67 de profesori- ne-a precizat că nemulţumirile vizează atât nealocarea unui procent de 6% din PIB pentru Educaţie, cât şi faptul că profesorii au salarii mici, iar de aceea învăţământul este tot mai neatractiv pentru absolvenţii de facultăţi. „Omul care vine în sistem trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să realizeze o muncă de calitate. Nu să vină oricine pentru că în învăţământ este un refugiu, până când găseşte un alt loc de muncă avantajos din punct de vedere material. Învăţământul nu mai este atractiv pentru că oamenii sunt foarte prost plătiţi”, ne-a declarat aceasta. Potrivit interlocutoarei noastre, salariile profesorilor debutanţi şi veniturile personalului nedidactic sunt cele mai mici, iar mai multe sporuri au fost pierdute în ultimii ani, atât de către profesori, cât şi de către celelalte categorii de salariaţi din domeniu. În plus, mulţi profesori sunt navetişti, dar nu toate primăriile le decontează naveta. Sindicaliştii doresc să fie regândite şi alte prevederi legislative: de exemplu, şcoala profesională să fie de trei ani (începând din clasa a IX-a), iar elevii să susţină admitere la liceele la care doresc să-şi continue studiile.
A.M.