Pornind de la celule stem umane, cercetătorii au reusit să reproducă primele etape de dezvoltare a creierului, obţinând în premieră, în condiţii de laborator, replici miniaturale tridimensionale denumite “organoide cerebrale”. Acestea ar putea constitui un „model biologic” pentru înţelegerea apariţiei unor boli şi pentru testarea de noi tratamente.

Microcefalia a fost prima afecţiune pentru care cercetătorii au aplicat procedeul de obtinere a “organoidelor cerebrale”, tulburările de dezvoltare constatate pe “modelul biologic”, putând explica reducerea în dimensiuni a circumferinţei capului caracteristică acesteia.

Aplicând aceeaşi procedură, în viitor, s-ar putea obţine „modele biologice” caracteristice mai multor afecţiuni, precum autismul sau schizofrenia, numai acestea afectând milioane de oameni la nivel mondial, potrivit Romania TV.

„Deşi oficial, în ţara noastră, nu există o statistică privind numărul persoanelor care suferă de autism, se pare că, la circa şapte ore, în România, se naşte un copil care suferă de o tulburare din spectrul autist, care, odată ce împlineşte 18 ani, nu mai primeşte ajutor din partea statului. Un astfel de rezultat promiţător în cercetările din domeniul celulelor stem poate oferi speranţa părinţilor acestor copii. Noi îi sfătuim pe viitori părinţi să gândească în perspectiva şi să aleagă o bancă de celule stem, membră ARBACS, pentru recoltarea acestor celule din cordon ombilical la naştere”, a declarat dr. Tudor Panu, presedintele Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Studiile indică o creştere alarmantă a ratei de incidenţă a cazurilor de tulburări din cadrul spectrului autismului, potrivit Autism Romania, care precizează că prevalenţa la băieţi este de patru ori mai mare decât la fete, tulburarea apărând în aceeaşi măsură în familii aparţinind tuturor culturilor, claselor şi condiţiilor sociale, indiferent de nivelul de instruire al părinţilor.

Potrivit unei statistici realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România se află printre primele locuri în Europa ca incidenţă a tulburărilor psihice, iar 20% din populaţia ţării suferă de o boală psihică.

„O problemă care nu se poate vindeca medical în prezent afectează iremediabil o familie. Este important însă să se ştie că celulele stem constituie o sursă terapeutică valoroasă pentru medicina regenerativă, care poate oferi o speranţa pentru un viitor cât mai bun copiilor, dar şi adulţilor, suferinzi de tulburări precum autismul sau schizofrenia”, a precizat presedintele ARBACS.