Autorităţile române au reuşit, în timpul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, să obţină majorarea pragului anual pentru garanţiile de stat la opt miliarde de lei, de la trei miliarde de lei, până în iunie 2014, pentru a stimula creditul privat, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Trebuie să continuăm să reducem deficitul bugetar şi să stimulăm cererea agregată. Cum? Crescând garanţiile de stat şi, în negocierile noastre cu FMI şi Comisia Europeană, am reuşit să convingem partenerii internaţionali că pragul anual pentru garanţiile de stat, care până acum era trei miliarde de lei, trebuie să fie mărit la opt miliarde de lei, din iulie până în iunie anul viitor. Opt miliarde (de lei – n. r.) trebuie alocaţi pentru a stimula creditul privat, care este un obstacol major în calea creşterii. Nu există o creştere sustenabilă pe termen lung fără a restaura încrederea în intermedierea bancară şi creditul privat”, a spus Voinea, potrivit Romania TV.

Potrivit acestuia, statul a emis, în 2013, bonduri la un nivel record al randamentului pe pieţele internaţionale.

„Sunt cei mai buni indicatori care arată că pieţele internaţionale au validat şi validează politicile noastre. Acum suntem percepuţi mult mai bine decât alte ţări din regiune, ca Ungaria sau Slovenia, care au ratinguri mai bune, dar au randamente mai ridicate ca România”, a adăugat ministrul delegat pentru Buget.