Săptămâna trecută, Dan Luca, expert în afaceri europene şi corespondent al ziarului Prahova din miezul fierbinte al Uniunii Europene – Bruxelles, a fost prezent la Ploieşti. Cu această ocazie, a acordat un interviu despre subiecte de actualitate în relaţia România – Bruxelles. Una dintre teme a fost aceea a fondurilor europene şi cum ar putea România să treacă la un nivel mai ridicat în privinţa absorbţiei banilor proveniţi de la bugetul Uniunii Europene.

– Domnule Luca, avem o mare problemă, aici, în ţară, şi probabil că se vede totul şi de la Bruxelles: gradul mic de absorbţie a fondurilor europene, care, la mijlocul lunii septembrie, era de 22,35% pentru alocaţiile bugetare cuprinse între anii 2007-2013. Un nivel foarte scăzut. Care sunt cauzele acestui grad extrem de scăzut al absorbţiei, în opinia dumneavoastră?
Acum, trebuie să spun că se poate şi mai rău. Dacă vedem şi partea plină a paharului, acum 18 luni, era 7%, dacă nu mă înşel. Nu vreau să intru, însă, în polarizări. Nu trebuie să fii matematician ca să-ţi dai seama că 22% este un procent destul de scăzut. Avem o problemă gravă şi trebuie să vedem cum o putem remedia. Greşeala nu cred că s-a făcut doar din 2007, ci greşeala României cred că a fost structurată încă din 2005.

Continuarea interviului, în ediţia de mâine a ziarului Prahova.