Doctorul Mark Hyman, autor al cartii “The Blood Sugar Solution”, atrage atentia ca “alimentele proaspete sunt cele mai puternice medicamente de pe planeta”. Acestea reguleaza fiecare functie a organismului, motiv pentru care putem combate diverse probleme de sanatate prin alimentatia zilnica.
Problema: balonarea
Solutia: mananca fructe si legume zemoase
Daca te simti balonata, consuma fructe si legume cu continut mare de apa. Telina, castravetii si pepenele rosu sunt alimente foarte zemoase care iti pot usura tranzitul intestinal si te pot ajuta sa scapi de balonare, fara a mai fi nevoie de dai o fuga la farmacie pentru a-ti lua carbune activ. O cauza frecventa a balonarii este consumul excesiv de sare/sodiu. Medicul Elizabeth Somer sustine ca, desi avem nevoie de sodiu pentru a supravietui, aportul zilnic este, deseori, prea mare. Organismul neputand elimina sarea, retine apa pentru a combate continutul excesiv de sare. O alimentatie cu mai putin sare poate fi totodata o solutie pentru a scapa de retentia de apa si de balonare.
Problema: Schimbari bruste ale starii de spirit
Solutia: nu sari peste micul dejun
“Persoanele care mananca in termen de doua ore dupa trezire au starea de spirit relativ constanta in timpul zilei si se descurca mai bine la locul de munca”, spune doctorul Somer. Un studiu efectuat recent de oamenii de stiinta britanici a aratat ca persoanele care sar peste micul dejun au performante mai slabe in ceea ce priveste capacitatea de memorare si la mijlocul zilei se simt deja sfarsiti de oboseala, motiv pentru care devin brusc irascibili si anxiosi. Pentru a prevenit oboseala si schimbarile bruste ale starii de spirit incepe dimineata cu un mic dejun sanatos, compus din cereale integrale, lapte, oua, fructe (nu neaparat toate deodata).
Problema: acnee
Solutia: mananca ceapa
Ai perioade in care fata ti se umple de cosuri? Ceapa este o solutie de remediere a problemelor de piele. Este bogata in antioxidant si sulf, de unde vine si reactia intepatoare la nivelul ochilor cand o taiem. Antioxidantii si sulful din ceapa combat inflamatiile de la nivel pielii, spune dermatologul Valori Treloar din Newton.
Problema: somn agitat
Solutia: mananca foarte putin inainte sa te culci
Desi seara, cu aproximativ patru ore inainte de culcare, nu ar mai trebui sa mancam, daca ne rapune foamea vom avea, cel mai probabil, un somn agitat, in care ne foim de pe o parte pe alta de transformam patul si asternuturile intr-un camp de bataie. Persoanele care simt cu adevarat ca le este foame inainte de culcare (foame, nu pofta!), pot opta pentru doi biscuiti conceputi din cereale integrale. Acestia contin carbohidrati complecsi care se descompun treptat, pe o perioada mai lunga de timp, fapt ce ne va ajuta sa avem un somn linistit in timpul noptii. Atentie insa! Doi biscuiti din cereale integrale sunt suficienti! Trebuie sa oferim ceva stomacului care ghiortaie, nu sa il umplem. “Trebuie sa fim relaxati cand ne bagam in pat, iar un stomac care se framanta zgomotos in noi nu ne ajuta deloc. Din acest motiv, putem imbuca ceva mic si sanatos”, spune doctorul Kelly Glazer Baron, profesor de neurologie la Universitatea de Nord-Vest din SUA si purtator de cuvant al Academiei pentru Medicina a Somnului. Pentru cei care nu se dau in vant dupa o “masa” de doi biscuiti integrali exista optiunea de a manca un bol mic de cirese cu aproximativ 30 de minute de a se baga in pat, tot pentru a face stomacul sa taca.