Interviu cu juristul Dumitru Militaru, directorul executiv al Directiei Judetene de Munca, Solidaritate Sociala si Familie
– Schimbarile pe care le suporta legislatia privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului au iscat multe temeri. Sunt indreptatite?
– Asa se intampla ori de cate ori apar modificari. Din acest an, indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de doi ani, iar in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani, se plateste din bugetul de stat, nu din cel al asigurarilor sociale, ca pana acum. De aceea, aceasta forma de sustinere a familiei, reglementata pana la finele anului trecut de Legea pensiilor, trece, din 1 ianuarie 2006, in atributia Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, si este reglementata de OUG 148/2005. Valoarea lunara, in acest an, a indemnizatiei este de 800 RON, mai mult decat anul trecut, iar – ca o noutate – persoanele aflate in plata acestei indemnizatii care se angajeaza inainte de doi ani/3 ani pentru copilul cu handicap, primesc pe langa salariu un stimulent de 300 RON.
– Cum trebuie sa procedeze cei care au fost in plata indemnizatiei de crestere a copilului pana la 1 ianuarie 2006?
– Pana la 15 ianuarie, persoanele care se afla in aceasta situatie trebuie sa prezinte, la sediul institutiei noastre, un dosar cu o noua cerere, fie prin intermediul angajatorilor, fie personal. In aceasta situatie, conform estimarilor noastre, sunt cam 4.000 de mamici. Insa, prin noile conditii de acordare ale indemnizatiei, sfera beneficiarilor s-a largit. Pot solicita aceasta indemnizatie persoanele care timp de 12 luni anterioare nasterii au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Astfel, nu numai cei incadrati pot beneficia de acest drept, ci si cei care au autorizatii, liber profesionistii, cei care au terenuri agricole etc., care insa au platit impozit pe venit. Indemnizatia poate fi solicitata fie de mama, fie de tatal copilului. De exemplu, in familia in care numai tatal munceste, el poate cere indemnizatia, daca indeplineste criteriile obtinerii ei.
– Care sunt actele in baza carora pot obtine aceste drepturi cei care se incadreaza in prevederile legale si unde trebuie depuse acestea? Aici sunt incluse si mamele care au nascut recent sau cele care nu s-au incadrat la acest drept anul trecut.
– Actele necesare acordarii indemnizatiei si stimulentului sunt urmatoarele: o cerere tip, copii dupa actul de identitate al solicitantului si certificatul de nastere a copilului, precum si o adeverinta care sa dovedeasca ca veniturile au fost supuse impozitarii. Acestea se depun la primaria de domiciliu a solicitantului. Primariile prahovene au primit, deja, pe langa setul de materiale informative si formulare, si instructajul necesar referitor la toate aceaste probleme. Deci, stiu foarte bine cum trebuie sa procedeze in fiecare caz in parte. Primariile au, apoi, obligatia de a centraliza si transmite toate cererile solicitantilor, insotite de documentele justificative, Directiei de Munca, care le solutioneaza in termen de 15 zile de la primire. Decizia de admitere sau, dupa caz, de respingere a cererilor de plata se va comunica solicitantului in maximum cinci zile de la data emiterii. Prima plata a acestor drepturi se va efectua in luna februarie si pentru luna ianuarie, prin mandat postal – in prima faza. Apoi, solicitantii vor putea opta pentru plata prin intermediul cardului sau al contului bancar. De retinut si ca beneficiarii acestui drept au obligatia prezentarii la primarie in fiecare luna pentru a declara ca nu primeste aceasta indemnizatie si celalalt sot.
-Care este termenul de depunere a cererilor pentru obtinerea indemnizatiilor de crestere a copilului?
– In cazul celor care solicita indemnizatia anul acesta, drepturile se cuvin si se platesc incepand cu a 42 de zi dupa nastere (concediul de maternitate) – pentru cei incadrati in munca si imediat dupa nastere – pentru cei liber profesionisti, numai daca si cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la aceasta data. Cei care, in prezent, se afla in plata indemnizatiei de crestere a copilului au la dispozitie maximum 90 de zile, in care li se va plati si retroactiv, pentru a depune noua cerere. Pentru cei care depasesc aceste termene, plata se face numai de la data depunerii cererii.
Graziella CHITU