În comunele mici, autorităţile locale preferă suplinitorii necalificaţi, pentru că aceşti au salariile cele mai mici
Dintre cele aproximativ 6000 de posturi didactice din Prahova, 75% -80% sunt acoperite de profesori titulari, pentru anul şcolar 2013-2014, restul fiind asigurate de profesori suplinitori, a declarat inspectorul şcolar general Horia Toma. Sunt, însă, mulţi dascăli bine pregătiţi, pentru care nu au mai existat catedre pe perioadă nedeterminată şi au fost nevoiţi să accepte posturi de suplinitori. “Suplinitoare poate fi şi o absolventă foarte bună, care nu a găsit post cu viabilitate de patru ani. Sunt suplinitori oameni cu media peste 9.00 la titularizare. Ei au primit astfel de posturi nu pentru că sunt slab pregătiţi. Sunt foarte mulţi tineri cu medii foarte mari, dar nu au existat posturi pe care să se titularizeze. De exemplu, absolvenţii de anul acesta ai facultăţilor care pregătesc profesori de limba engleză sunt toţi suplinitori”, a precizat Horia Toma. Potrivit acestuia, în anul şcolar 2013-2014, procentul suplinitorilor necalificaţi este de aproximativ 2%.
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, etapele de repartizare a profesorilor pe posturile didactice disponibile în Prahova s-au încheiat pe 13 septembrie. În perioada 16-20 septembrie, pe catedrele rămase libere, şcolile – singure sau în asociere cu alte şcoli – vor organiza concursuri. Reprezentanţii ISJ au estimat că, după toate etapele de repartizare de la sediul instituţiei, vor rămâne aproximativ 50 de posturi libere ( de fapt frânturi de catedre didactice ), risipite în tot judeţul. Este vorba despre posturi situate mai ales în zone rurale izolate, ocolite de mulţi profesori.
Anul acesta, unele autorităţi locale şi reprezentanţi ai unor şcoli cu puţini elevi au comunicat ISJ că preferă profesorii care primesc salarii mici. „Mă confrunt cu un fenomen extraordinar de ciudat. Au început să vină reprezentanţii unor şcoli şi primării de localităţi mici şi să-mi spună că nu vor profesori pensionari şi că preferă suplinitori necalificaţi pentru că nu au fond de salarii suficient de mare. Cel mai prost plătiţi sunt suplinitorii necalificaţi. Şi există unităţi şcolare care ne-au transmis să nu le trimitem pensionari, deorece aceştia sunt mai bine plătiţi. Un pensionar are toate gradele didactice luate, iar la salariu sunt luate în calcul şi acestea. Astfel de cerereri am de la Scorţeni, Gornet Cricov, Talea, de exemplu. Este vorba despre şcoli cu număr mic de elevi şi cu finanţare per elev, aşa că au un fond de salarii mic”, a mai declarat Horia Toma.
Inspectoratul Şcolar Prahova a înregistrat, anul acesta, şi situaţii ale unor profesori care au obţinut posturi de titulari în zone rurale izolate, dar au preferat să renunţe la ele în favoarea unor posturi de suplinitori, în alte localităţi, pentru că naveta era prea grea. În astfel de situaţii s-au aflat, de exemplu, un profesor din Ploieşti care primise post de titular la Chiojdeanca şi un altul de la Gornet Cuib care primise catedră la Buşteni.
Ana MAXIM