Mişcarea este o componentă esenţială a unui stil de viaţă sănătos, cu beneficii importante atât la nivel fizic, cât şi mental. Fie că alegi să practici un sport sau să mergi la sala de fitness, fie îţi place dansul sau optezi pentru plimbările în aer liber ori cu bicicleta, activitatea fizică regulată face minuni la orice vârstă.

Iata câteva motive pentru care e bine sa lasi deoparte pretextele si sa incepi sa faci miscare:

1. Buna dispozitie

Esti morocanos? Atunci incepe chiar acum sa faci miscare! Exercitiile fizice te fac sa te simti fericit. Asta deoarece, in timpul antrenamentelor, organismul tau secreta endorfine, supranumite si „hormonii fericirii“. Vei incepe sa te simti mai bine in cateva minute, iar efectele activitatii fizice regulate pot dura o perioada lunga de timp.

2. Mai multa energie

Poate nu te-ai gandit la asta, dar, atunci cand iti folosesti energia pentru a face miscare, corpul tau primeste in schimb o rezerva reinnoita de energie. Cand esti obosit, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci e sa depui efort, insa, daca faci sport regulat, starea initiala de sfarseala va disparea, iar tu vei fi mereu cu „bateriile“ incarcate.

3. Un somn odihnitor

O rutina de exercitii fizice te va ajuta intotdeauna sa te odihnesti mai bine pe timpul noptii si sa adormi mai repede. Cu cat depui mai mult efort, cu atat somnul tau va avea o calitate mai buna. Atat timp cat nu ai probleme cu insomnia, nu conteaza in ce perioada a zilei faci miscare (poti iesi la alergat si seara, daca doar atunci ai timp), insa cei care stiu ca au dificultati la adormire ar trebui sa faca sport dimineata.

4. Stima de sine

Tocmai ai terminat un traseu de 1,5 km sau ai rezistat o ora pe bicicleta. Sentimentul ca ti-ai atins obiectivul, ca ai depasit dificultatile si ai avut succes iti va creste stima de sine si te va face sa simti ca esti invincibil. Sportul te face sa te simti bine in pielea ta.

5. Mai putin stres

Miscarea iti calmeaza corpul si creierul. Atunci cand depui efort, nivelul hormonilor de stres, precum adrenalina si cortizolul, scade treptat. Rezultatul: stresul si anxietatea se „topesc“ impreuna cu caloriile, in special dupa o sesiune de aerobic.

6. Muschi si oase puternice

Sistemul osos si muscular sa intareste si devine mai puternic atunci cand faci miscare. Foarte importante in acest sens sunt exercitiile cu greutati, tenisul, mersul pe jos si dansul, deoarece te ajuta sa-ti intaresti oasele pe masura ce inaintezi in varsta. Mai mult, pot contribui la prevenirea osteoporozei si iti stimuleaza simtul de echilibru si coordonarea.

7. O inima sanatoasa

Nu e niciun secret ca miscarea e un scut pentru inima. Exercitiile fizice regulate scad riscul de boli cardiovasculare, imbunatatesc nivelul colesterolului si ajuta la controlul si chiar la prevenirea hipertensiunii arteriale.

8. Risc scazut de cancer

Activitatea fizica regulata scade riscul aparitiei unor tipuri de cancer, cu precadere cel de colon, mamar si pulmonar. In acelasi timp, bolnavii de cancer care fac miscare isi imbunatatesc considerabil calitatea vietii.