• Sistemul propus de primarul Iulian Bădescu este nou şi vizează şi ploieştenii care locuiesc la casă

Aseară, la sala Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, reprezentanţii municipalităţii au organizat o nouă etapă a dezbaterii publice – întâlnirea cu ploieştenii interesaţi – privind proiectul acordării de ajutoare de încălzire de la bugetul local şi de la bugetul de stat.

Sute de ploieşteni au fost prezenţi la dezbaterea de aseară, pentru a afla care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi ajutorul guvernamental şi ajutorul municipal pentru încălzire. Interesantă a fost poziţia ploieştenilor prezenţi în sală – majoritatea locuitori în apartamente de bloc – în legătură cu una dintre condiţiile impuse solicitanţilor de ajutor social de încălzire. Propunerea venită din partea municipalităţii a fost aceea ca persoanele sau familiile care au restanţe mai mari de patru luni la întreţinere să nu primească acele compensaţii pentru plata facturii la încălzire. Ieri, ploieştenii aflaţi în sala Teatrului „Toma Caragiu” au votat majoritar ca termenul să fie de doar trei luni, adică restanţierii cu datorii mai mari de 90 de zile să nu beneficieze de ajutor social. Propunerea oamenilor va fi luată în considerare şi va fi propusă consilierilor locali, în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare.
Gheorghe Sârbu, consilier local PDL, luându-şi inima în dinţi şi cu speranţa că va fi susţinut de către ploieştenii din sală, a încercat să instige participanţii la dezbatere împotriva primarului. Problema este că încercarea sa s-a dovedit un eşec, pentru că s-a lovit de huiduielile venite din partea sălii. Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului, a declarat chiar că îi pare rău că s-a încercat transformarea dezbaterii într-una politică.
Modul în care vor fi acordate compensaţiile pe care le vor primi familiile şi persoanele singure considerate vulnerabile, în sezonul rece 2013-2014, reprezintă o noutate la Ploieşti, având în vedere că vor beneficia de ajutoare de încălzire ploieştenii care au venituri pe membru de familie de până la 1.400 de lei, indiferent dacă sunt racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice sau folosesc metode alternative pentru încălzirea locuinţei: gaze naturale, combustibili solizi sau energie electrică.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se vor acorda în baza cererilor şi a declaraţiilor pe propria răspundere depuse de solicitanţi. Formularele vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi în mod gratuit, la sediul furnizorilor, sediul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti, precum şi la sediul Poliţiei Locale Ploieşti. Cererile, însoţite de actele doveditoare, se depun la sediul Poliţiei Locale Ploieşti, Bd. Independenţei, nr.21, până la data de 15 octombrie 2013, iar, în condiţiile în care situaţia o va impune, acest termen poate fi prelungit prin dispoziţia primarului.
Solicitantul va avea obligaţia de a respecta cerinţele formularului, în sensul completării integrale a acestuia, precum şi de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile nete ale membrilor acesteia, inclusiv bunurile mobile şi imobile deţinute, pentru că, altfel, nu vor mai putea beneficia de ajutoarele de încălzire a locuinţei. Ajutorul de încălzire a locuinţei de la bugetul local se va acorda numai după verificarea prealabilă a condiţiilor de acordare. Astfel, colectivul de lucru va transmite zilnic reprezentanţilor Serviciului Public de Finanţe Locale Ploieşti tabelele cu persoanele înscrise în cererile de acordare a ajutorului de încălzire, pentru a efectua verificările referitoare la numărul imobilelor şi al bunurilor mobile deţinute de solicitanţi.
Pentru solicitanţii care utilizează ca sursă de încălzire a locuinţei energia electrică va fi efectuată, în mod obligatoriu, o anchetă socială pentru a se stabili cu exactitate că persoanele respective nu deţin şi o altă sursă de încălzire a locuinţei.
Dosarele vor fi depuse individual, de către fiecare solicitant în parte, şi nu prin intermediul administratorilor de bloc, acolo unde este vorba despre asociaţii de proprietari.
V.STOICA