Primăria Ploieşti organizează dezbatere publică pentru ajutoarele de încălzire
Sistemul de acordare a ajutoarelor de încălzire propus de către reprezentanţii municipalităţii ploieştene va fi supus dezbaterii publice, mâine, de la ora 16.30, la sala Teatrului „Toma Caragiu”.
Deşi proiectul iniţial de hotărâre a consilierilor locali prevedea că vor beneficia de ajutoare de încălzire ploieştenii al căror venit pe membru de familie se ridică la 1.000 de lei, în dezbaterea de mâine va intra varianta propusă de primarul Iulian Bădescu, de majorare a plafonului de venit la 1.400 de lei.
De asemenea, după întâlnirile avute de edilul Ploieştiului cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi cu cei ai pensionarilor din oraş, a mai fost adăugată o condiţie pentru ca ploieştenii să poată beneficia de ajutorul municipal de încălzire: restanţierii la întreţinere, care înregistrează datorii mai mari de 120 de zile, nu vor primi compensarea la plata facturilor de încălzire. Prin urmare, persoanele singure sau familiile care vor depune cererile de sprijin vor fi obligate, conform proiectului care va fi dezbătut mâine, să depună la dosar inclusiv o adeverinţă eliberată de administratorii de bloc, din care să reiasă ce datorii au la plata întreţinerii. Nici ploieştenii care înregistrează datorii la bugetul local – impozite, dar şi amenzi neachitate (cum ar fi cele de circulaţie) – nu vor putea solicita ajutor municipal de încălzire.
Proiectul de hotărâre privitor la acordarea compensaţiilor pentru încălzire cuprinde şi condiţiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei de la bugetul local: beneficiarii să aibă domiciliul stabil pe raza municipiului Ploieşti, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă familiilor, respectiv persoanelor singure numai pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă a acestora, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se va acorda pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, titularul având obligaţia să menţioneze corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute. Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se realizează prin dispoziţie a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului şi va fi adusă la cunoştinţa solicitanţilor individual. Conform aceluiaşi document, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie, după caz, al persoanei singure, se vor lua în considerare toate veniturile nete pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia ajutorului social prevăzut de Legea nr. 416/2001, a burselor de studiu şi a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”.
Declaraţiile false – dosar penal!
Proiectul care va fi dezbătut mâine cuprinde şi lista bunurilor ce conduc la neacordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei din bugetul local. Astfel, nu vor putea solicita ajutor de încălzire familiile sau persoanele singure care deţin, ca bunuri mobile: un al doilea autoturism aflat în proprietate integrală a membrilor familiei; autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci aferente, autobuze, microbuze, şalupe, scutere de apă, iahturi; utilaje agricole, tractor, combină autopropulsată; utilaje de prelucrare agricolă, presă de ulei, moară de cereale; utilaje de prelucrat lemnul, gater, sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric. Bunurile imobile deţinute care vor conduce la imposibilitatea de a obţine ajutor social de încălzire: a doua locuinţă deţinută în proprietate integrală de către membrii familiei; clădiri sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, precum şi terenurile de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă (teren intravilan), care depăşesc
1.000 mp. Nici proprietarii de terenuri extravilane care depăşesc anumite dimensiuni – fie ele arabile, forestiere, păşuni sau de alte categorii – nu vor putea solicita ajutor de încălzire.
Trebuie precizat şi că sunt prevăzute sancţiuni pentru cei care fac declaraţii false pentru a obţine ajutorul municipal. Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului penal.
Dosarele pentru obţinerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei – apartament la bloc sau casă – vor putea fi depuse la sediul Poliţiei Locale Ploieşti, situat pe Bd. Independenţei, locaţie în care vor fi amenajate spaţii speciale pentru preluarea documentelor.
Violeta STOICA