Macesele si catina de pe meleagurile prahovene sunt mai bune pentru straini. Directia Silvica Prahova va exporta in Germania, in acest an, peste 170 de tone de fructe miraculoase si ecologice. Nu este insa munca usoara. Fructele culese cu truda de pe dealuri sau din paduri, sunt luate la mana boaba cu boaba pentru că nemtii vor marfa de calitate. Macesele si catina sunt vândute de catre culegatori cu un leu sau 1 leu si 30 de bani kilogramul, către Direcția Silvică. Ajung la export, insa, cu peste 500 de euro tona. Pana sa ajunga la destinatie, fructele sunt pastrate in frigidere unde temperatura ajunge si la minus 35 de grade.
Cătina, macesele si mai nou fructele de paducel, sunt folosite in industriile farmaceutica si alimentara. Fructele noastre bio si cu propritati curative exceptionale sunt transformate peste granita in sirop, creme, sapun sau multivitamine.
Cătina este căutată cu precădere pentru conținutul de vitamina C, care este de zece ori mai mare decât cel al citricelor. Macesele contin din abundenta si vitaminele B1, B2, K şi PP. Ceaiul de măceşe stimulează pofta de mâncare, întăreşte imunitatea organismului şi este vasodilatator. Anul acesta Directia Silvica Prahova va trimite in Germania 70 de tone de catina, 80 de tone de macese si 20 de tone de fructe de păducel.

Sursa www.ploiestiri.ro