Cu două luni înainte de startul sezonului pe gheaţă, componenţii secţiei de sanie a Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia se pregătesc de participarea la competiţiile de starturi, programate în perioada următoare. Elevii antrenorilor Alexandru Comşa şi Corina Drăgan vor lua parte la competiţiile programate în cadrul Cupei Speranţelor, care cuprinde trei etape, la Topliţa, la Bistriţa şi la Vatra Dornei, întrecere premergătoare Campionatului naţional de starturi, care va avea loc la mijlocul lunii septembrie, la Câmpulung Muscel.
După plecarea lui Valentin Creţu, liderul României la masculin, în fruntea echipei de sanie de la CSO Sinaia a ajuns Violeta Strămăturaru, componentă a lotului naţional de seniori, prezentă la ediţia din 2010 a Jocurilor Olimpice, la Vancouver, în Canada.
În vârstă de 25 de ani, aceasta are cele mai mari şanse dintre sportivii grupării din Sinaia să fie prezentă la ediţia de anul viitor a Jocurilor Olimpice, care se va desfăşura pe malul Mării Negre, în Rusia, la Soci. În sezonul trecut, Violeta a luat parte la cinci etape din cadrul Cupei Mondiale, obţinând 34 de puncte, situându-se pe locul 45 în ierarhia finală, în timp ce în Cupa Naţiunilor s-a clasat pe locul 34, cu 70 de puncte.
În sezonul viitor, la proba de simplu a băieţilor echipa prahoveană se va baza pe Radu Şovăială, aflat la al doilea an de seniorat. Acesta concurează, de asemenea, şi la dublu, alături de Alexandru Teodorescu. La primul lor sezon în Cupa Mondială de seniori, Şovăială şi Teodorescu au format al doilea echipaj al României, clasându-se pe locul 30, cu 66 de puncte.
De menţionat că, în ultimul an petrecut la juniori (sezonul 2011/2012), aceştia s-au situat de două ori pe locul al şaptelea în Cupa Mondială rezervată categoriei respective de vârstă.
La feminin, pe urmele Violetei Strămăturaru calcă Loredana Şovăială, tânăra în vârstă de 19 ani fiind prezentă la prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret, care a avut loc la Innsbruck, în Austria. La competiţia olimpică se mai calificase şi Ciprian Plumb, dar acesta s-a accidentat grav chiar pe pârtia de la Innsbruck, înainte de Naţionalele României.
În plus, chiar dacă nu stă deloc bine cu fondurile financiare, fiind subordonat Ministerului Tineretului şi Sportului, clubul din Sinaia are o pepinieră dezvoltată. În cadrul echipei de sanie se regăsesc copii talentaţi, pe care directorul clubului, Liviu Turea, speră să-i poată pregăti în vederea viitoarelor ediţii ale Jocurilor Olimpice. Deja aceştia au început să prindă gustul sportului de performanţă, unii dintre ei fiind prezenţi la stagii de pregătire la care au obţinut timpi foarte buni în comparaţie cu adversari din ţări cu tradiţie în sanie.
Astfel, din urmă vin puternic Andrei Turea, Marian Gîtlan şi Flavius Crăciun, la masculin, ultimii doi pregătindu-se, din această vară, şi la dublu, iar la feminin – Andreea Bujoreanu şi Carmen Manolescu.
„Plecăm cu mare încredere în viitorul secţiei de sanie. Testele efectuate în timpul antrenamentelor au dovedit că sportivii au confirmat timpi foarte buni la start şi cred că îi vom surprinde pe colegii noştri de la celelalte cluburi. Sportivii au fost foarte serioşi în pregătire, în special Radu Şovăială, Andrei Turea, Marian Gîtlan, Flavius Crăciun, Andreea Bujoreanu şi Carmen Manolescu, şi vreau să adaug că Violeta Strămăturaru are şanse reale să se califice la Jocurile Olimpice de la Soci. Împreună alcătuim o echipă, sportivii sunt dornici să îşi arate potenţialul şi suntem pregătiţi să muncim mai mult pentru a obţine rezultate mai bune”, ne-a declarat antrenorul Alexandru Comşa.
De asemenea, antrenoarea Corina Drăgan a dorit să adauge: „Ceea ce se întâmplă în acest moment cu juniorii este un fapt îmbucurător pentru noi, pentru club. Nivelul lor este peste ceea ce s-a clădit până acum, deoarece au avantajul că au început mai devreme acest sport. Dar, trebuie să existe continuitate în pregătirea lor, iar pentru asta avem nevoie de cât mai multe coborâri, de antrenamente specifice”.

Petre APOSTOL