Infracţiunile de corupţie şi deturnarea fondurilor europene, în topul acuzaţiilor

Nu numai primarii – actuali sau foşti – ai unor localităţi prahovene se află, în prezent, în corzi, în faţa instanţelor de judecată. Foşti şefi de instituţii dau, acum, declaraţii cu mâna pe Biblie întru apărarea lor, după ce au fost trimişi în judecată de către procurori, pentru fapte penale diverse. Alţii se află încă în faza de urmărire penală, unul dintre cele mai importante cazuri aflate pe masa procurorilor DNA Ploieşti fiind adunarea dovezilor împotriva lotului „Oniga”.
Dosarul la care lucrează procurorii DNA Ploieşti, cel care vizează modul în care s-au acordat certificatele de handicap pentru unele dintre persoanele care se prezentau în faţa Comisiei judeţene de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, este unul dintre cele mai dificile, având în vedere amploarea documentaţiei care va sta la baza trimiterii în judecată a celor care sunt acuzaţi fie de abuz în serviciu, fie de trafic de influenţă, fie de fals în înscrisuri oficiale ori, în unele dintre cazuri, de toate aceste infracţiuni la un loc.
Lotul „Oniga” a fost lărgit, în această vară, de către procurori. Aceştia au propus, iar instanţa de judecată a admis, ca încă două persoane – un membru al comisiei pentru persoanele cu handicap şi o asistentă medicală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti – să se alăture grupului aflat deja în arest preventiv. Astfel că, în prezent, de la începerea cercetărilor încoace, numărul inculpaţilor să crească de la patru – la şase persoane. Momentan, pentru că în vizorul procurorilor se pare că mai sunt şi alţii care ar fi avut legătură cu sistemul bine pus la punct al eliberării certificatelor de handicap.
Până la trimiterea în judecată a celor anchetaţi în acest caz, fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Viorica Oniga, a trecut deja prin faţa magistraţilor, într-un alt dosar în care a fost acuzată de conflict de interese, cauză care a depăşit faza fondului, recursul urmând să înceapă în ianuarie 2014, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La prima instanţă, Oniga a fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare, în urma acuzaţiilor că ar fi participat la emiterea de certificate de handicap pentru fiul, respectiv soţul ei.
Un alt caz aflat pe rolul instanţelor este cel în care este judecat fostul administrator public al Ploieştiului, Onorel Lovin, care a ocupat această funcţie în ultima parte a mandatului lui Volosevici la Primăria Ploieşti. Acesta a trecut, deja, prin fond şi prin apel în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. În luna octombrie 2012, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe acesta la patru ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere judiciară, iar la apel, pedeapsa i-a fost scăzută cu un an. Sinăianul Onorel Lovin a fost trimis în judecată de către procurorii DNA la jumătatea lunii iulie 2012, reţinându-se, în rechizitoriul întocmit, că, “în cursul lunii august 2011, inculpatul Lovin Constantin Onorel, în calitate de şef al Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Sinaia (n.n. – cu câteva luni înainte de a fi “transferat” la Ploieşti), prevalându-se de influenţa sa pe lângă primarul localităţii, a pretins de la doi administratori ai unei societăţi comerciale suma de 50.000 de euro, în schimbul eliberării autorizaţiilor de construire pentru un hotel în oraşul Sinaia”. Ultima fază a acestui proces – recursul – va demara la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 9 septembrie 2013.
Un alt caz – referitor la modul de folosire a unor fonduri europene – este cel al fostei directoare a Penitenciarului de Femei Târgşor, Mihaela Puşcaş. În luna martie a acestui an, procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a Mihaelei Puşcaş, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune, fals intelectual, în formă continuată, precum şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene. După vacanţa judecătorilor, procesul aflat pe rol la Curtea de Apel Ploieşti va fi reluat, săptămâna viitoare.
V. STOICA