După ce, în urmă cu o săptămână, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost foc şi pară împotriva unor directori de instituţii deconcentrate, pe care i-a acuzat de „aroganţă” în relaţia cu reprezentanţii celorlalte instituţii din judeţ, ieri a venit rândul prefectului Marius Sersea să îi atenţioneze pe unii dintre şefii direcţiilor care reprezintă ministerele în teritoriu. Sersea a precizat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, că, în cazul în care directorii instituţiilor deconcentrate vor aduna mai multe absenţe nemotivate la aceste şedinţe, vor fi anunţate ministerele de resort pentru sancţionarea celor care nu ţin cont de faptul că sunt obligaţi să participe în mod direct – şi nu prin reprezentanţi – la aceste întruniri.
După şedinţa Colegiului Prefectural, Marius Sersea ne-a declarat că se vor face verificări în această privinţă, iar rezultatele vor fi date publicităţii. „Oricum, trebuie precizat că este vorba despre şefii instituţiilor deconcentrate, şi nu despre conducerile altor instituţii care au statutul de invitaţi la şedinţele Colegiului Prefectural”, a menţionat prefectul Marius Sersea.
Potrivit legislaţiei în vigoare, Colegiul Prefectural funcţionează în fiecare dintre judeţele României, inclusiv în municipiul Bucureşti, sub conducerea prefectului, având drept scop tocmai asigurarea coordonării activităţii serviciilor publice deconcentrate. În cadrul şedinţelor de lucru, membrii Colegiului Prefectural au obligaţia de a raporta, dar de a şi supune analizei acestui organism stadiul implementării programelor, politicilor, strategiilor şi planurilor de acţiune de la nivelul judeţului sau al localităţilor acestuia, precum şi prezentarea eventualelor dificultăţi cu care se confruntă serviciile publice deconcentrate.
Colegiul prefectural trebuie să îndeplinească tocmai sarcinile date de la nivel central, pentru implementarea programului de guvernare, însă absenţele unora dintre directorii instituţiilor deconcentrate de la aceste şedinţe arată lipsa de interes a acestora pentru serviciile publice pe care le conduc, chiar dacă unii dintre aceştia sunt doar cu numele şefi peste anumite direcţii-cheie din judeţul Prahova.
V.STOICA