Încă avem apă !

Regimul hidrologic înregistrează, în această perioadă, valori normale care nu impun aplicarea planului de restricţii, rezerva de apă fiind suficientă atât pentru nevoile populaţiei, cât şi ale industriei şi agriculturii, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR). „Specialiştii ANAR monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare şi în secţiunile de control, astfel încât, pentru perioada următoare, rezerva de apă stocată în acumulări garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement (…) Pe baza debitelor afluente realizate în cursul acestei luni, în principalele lacuri de acumulare, a prognozelor hidrologice pentru lunile imediat următoare şi a cerinţelor de apă ale folosinţelor, resursele de apă pentru alimentarea folosinţelor prin sisteme centralizate vor fi asigurate fără restricţii (…)”,precizează comunicatul ANAR.

Suspecţi de fraude economice – depistaţi de poliţişti

În cursul săptămânii trecute, în urma acţiunilor şi controalelor desfăşurate la nivel naţional sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii formaţiunilor de investigare a fraudelor au depistat 157 de infracţiuni.
Astfel, poliţiştii au descoperit, în ultima săptămână, 55 de infracţiuni de evaziune fiscală, cinci delapidări, cinci infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, 11 infracţiuni de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, trei infracţiuni de fals intelectual, două infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, cinci infracţiuni de uz de fals şi două infracţiuni de gestiune frauduloasă.
130 de persoane sunt suspectate de comiterea acestor fapte, dintre care 3 sunt cercetate în stare de reţinere şi 3 arestate preventiv.

Alimentele s-au ieftinit

Alimentele s-au ieftinit, în medie, cu 1,6% în iulie, faţă de luna anterioară, şi cu 0,12% faţă de începutul anului. Preţurile bunurilor de consum au scăzut cu 0,34%, se precizează în cel mai recent raport pe această temă, elaborat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cel mai accentuat declin al preţurilor s-a înregistrat la categoria „alte legume şi conserve de legume”, respectiv 16,57%. Preţul cartofilor a scăzut cu 11,6%, al fructelor cu 8,9%. La ulei, mălai, făină şi zahăr s-au înregistrat scăderi nesemnificative, precizează statisticienii.Pe de altă parte, creşterile cele mai mari de preţuri la produse alimentare au fost înregistrate la ouă, 3,94%. Produsele nealimentare au înregistrat scumpiri, în medie, cu 0,48% în iulie faţă de luna anterioară. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la gaze, respectiv 7,92%, în schimb energia electrică s-a ieftinit însă cu 2,08%.