Scăderea TVA la 20 la sută, înfiinţarea unei burse a deşeurilor din hârtie şi carton, precum şi introducerea programului „Rabla” pentru tractoare forestiere cu o vechime de circa 20 de ani, sunt câteva dintre propunerile reprezentanţilor industriei lemnului, mobilei şi hârtiei (asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare etc), făcute publice la recentele consultări cu conducerea Ministerului Economiei. Aceste consultări au ca principal scop elaborarea obiectivelor majore ale Strategiei de Reindustrializare a României.
Conform datelor agenţiei Eurostat, la nivelul Uniunii Europene prelucrarea lemnului este un sector dominat de întreprinderile mici şi mijlocii, mai exact, dintre cele 184.000 de firme care activează în acest domeniu, aproximativ 183.000 sunt IMM. În industria de prelucrare a lemnului din România lucrau, în 2011, circa 47.000 de angajaţi, cărora li se adăugau alţi 54.000 în industria de fabricare a mobilei. Însumat, aceştia reprezentau 5,2 la sută dintre angajaţii UE în industria amintită, generând însă doar 1,84 la sută din cifra de afaceri a UE în sectorul respectiv. Statistica agenţiei Eurostat mai arată că exportul de mobilă al firmelor româneşti a depăşit 1.037 milioane de euro – în 2009, 1.174 milioane de euro – în 2010 şi 1.358 milioane de euro – în 2011.
Revenind la consultările de la sediul Ministerului Economiei, reprezentanţii industriei lemnului şi a mobilei şi-au manifestat interesul privind creşterea exporturilor de lemn brut. În acelaşi timp, aceştia solicită ministerului revizuirea reglementării prin care Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în calitatea sa de administrator al proprietăţii publice a statului, este obligată să verse la bugetul de stat 85 la sută din profitul net, dar şi revizuirea nivelului taxelor locale în industria producerii de mobilă. De asemenea, producătorii de mobilă şi-au exprimat interesul pentru îmbunătăţirea designului produselor fabricate şi susţinerea din partea Ministerului Economiei pentru a-şi spori prezenţa pe cât mai multe pieţe externe. Pe de altă parte, companiile care activează în industria fabricării hârtiei au solicitat modificarea legislaţiei în vederea limitării exportului de maculatură, precum şi trecerea maculaturii în categoria materiilor prime de bază.
C. DUMITRU