Având în vedere demersurile făcute de către autorităţile locale, se poate spune că proiectul de amenajare a Spitalului de Pediatrie din Ploieşti în fostul sediu al Petrom din centrul municipiului a intrat în linie dreaptă. Dovadă în acest sens stau documentele care au primit, recent, avizul instituţiilor publice de resort, dar şi pregătirile pentru lansarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a procedurii de atribuire pentru încheierea contractului de lucrări care vizează recompartimentarea fostului sediu Petrom în vederea amenajării unităţii medicale.
Pe data de 7 august a.c., în cadrul şedinţei Comisiei zonale a monumentelor istorice, organizată la sediul Direcţiei judeţene de Cultură Prahova, a fost aprobată, la solicitarea Primăriei Ploieşti, întocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru amenajarea Spitalului de Pediatrie în Piaţa Eroilor nr. 1 A. A fost nevoie de acest aviz, având în vedere că unitatea medicală se află într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice, respectiv lângă Clopotniţa Bisericii ”Sf. Ioan Botezătorul-Monumentul Eroilor din 1916-1918” din centrul Ploieştiului. În context, primarul Iulian Bădescu ne-a declarat că ”acest PUZ o să intre pe ordinea de zi a şedinţei legislativului local, de la sfârşitul lunii în curs, pentru a fi supus aprobării consilierilor ploieşteni, în aşteptare fiind şi primirea unui aviz extrem de important de la Ministerul Sănătăţii”. După ce o comisie a Ministerului Sănătăţii a venit la Ploieşti, la sfârşitul lunii iunie, pentru a evalua clădirea, acum se aşteaptă un aviz, având în vedere că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, înainte de înfiinţarea unui spital, trebuie stabilite o serie de criterii care trebuie îndeplinite pentru apariţia unei unităţi sanitare cu paturi. ”După ce toate documentele necesare realizării Spitalului de Pediatrie vor fi avizate în Consiliul Local Ploieşti, luna viitoare sperăm ca în SEAP să postăm anunţul pentru executarea lucrărilor, acum întocmindu-se caietul de sarcini”, ne-a mai declarat primarul Iulian Bădescu. Deocamdată, lucrările au fost evaluate la suma de 20 de milioane de euro.
Aşa cum v-am mai informat în ziarul nostru, în intenţia amenajării unui Spital de Pediatrie, Primăria Ploieşti a preluat în proprietate, în iarna anului trecut, cu titlu gratuit şi liber de sarcini, prin două contracte de sponsorizare, un teren în suprafaţă de 5.570 mp şi clădirea de 10 etaje aflate în zona centrală a oraşului, vizavi de Catedrala „Sf. Ioan”, termenul limită de înfiinţare a unităţii sanitare fiind 30 de luni de la semnarea documentelor. În proiectul bugetului Ploieştiului pe anul 2013, aprobat de legislativul local, se face referire şi la structura Spitalului de Pediatrie ce se va amenaja în centrul municipiului, respectiv: Secţia Pediatrie I – care are prevăzute 20 de paturi de spital şi alte 5 paturi pentru internări de o zi, Secţia Pediatrie II (20 paturi de spital şi 5 paturi pentru internare de o zi), Secţia Chirurgie Ortopedie Pediatrică (20 de paturi de spital şi 5 paturi pentru internare de o zi), Secţia/compartiment ORL (10 paturi de spital şi 5 paturi pentru internare de o zi), Secţia Unitate Primiri Urgenţe (12 paturi), Bloc operator (patru săli operatorii pentru chirurgie pediatrică, ortopedie, ORL, chirurgie de o zi, endoscopie, bronhoscopie), Secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (16 paturi), Secţia imagistică/radiologie şi medicină nucleară, Serviciul ambulatoriu, Farmacie, Serviciul de anatomie patologică. Având în vedere că amenajarea Spitalului de Pediatrie se află pe lista de investiţii a municipalităţii, la începutul acestui an, printr-o hotărâre a legislativului local, a luat naştere fundaţia “Copiii Noştri”, în scopul strângerii de fonduri pentru sprijinirea înfiinţării, dotării şi funcţionării viitorului Spital Public de Urgenţă pentru Copii din Ploieşti, în acest an, la sfârşitul lunii mai, având loc primul concert caritabil din istoria Primăriei şi a fundaţiei.
N.DUMITRESCU