Temperaturile caniculare din acest weekend, la care s-a adăugat disconfortul termic survenit din cauza indicelui de temperatură-umezeală (ITU) – care a depăşit, pe alocuri, pragul critic 80 – i-a determinat pe mulţi dintre ploieşteni, mai ales în cazul celor care locuiesc la bloc, s-o pornească spre Litoral sau către staţiunile montane.
Ca şi în alte perioade ale verii, unii dintre aceştia au optat pentru Staţiunea Cheia. Duminică, de exemplu, pe unul dintre platourile din vecinătatea Mănăstirii Suzana am întâlnit peste 30 de autoturisme, nu doar din judeţul nostru, ci şi cu numere de Bucureşti, Galaţi, Ilfov, Constanţa sau Dâmboviţa. Aceştia au fost atraşi, probabil, nu doar de peisajele încântătoare, ci şi de pârâul care curgea prin apropiere, având o apă limpede şi foarte rece. Deci numai bună pentru… răcirea lăzilor cu bere, a băuturilor răcoritoare sau a pepenilor.
O bună parte dintre iubitorii muntelui au venit aici chiar de vineri sau de sâmbătă, însoţiţi de corturi sau de rulote (vezi imaginea alăturată). Aşa că, pe lângă membrii familiei sau prietenii apropiaţi, aceştia şi-au putut permite să-şi aducă cu ei chiar şi bicicletele sau, după caz, animalele de companie. Inutil să mai spunem că, pe întreaga durată a zilei, grătarele au „sfârâit” continuu, care cu carne, mici sau peşte, care cu …vinete, ardei sau ştiuleţi de porumb. Ba, unii dintre ei n-au ezitat să-şi pună în portbagaj şi tuciul, pentru a-şi pregăti, în mijlocul naturii, mămăliguţa, ciorba de peşte sau supa de legume. Iar pentru ca atmosfera să fie completă, fiecare masă copioasă a fost însoţită de muzica preferată, numai că unii au ţinut morţiş să dea volumul aparatelor la maximum, să răsune toată valea, fără să le pese de cei din jur! La „ora stingerii”, ca şi în alte dăţi, unii au avut grijă să lase curat locul în care au campat, pe când alţii au avut în atenţie doar să-şi urce calabalâcul în maşină şi s-o pornească în trombă, lăsând în urma lor tot felul de resturi menajere. Semn că spiritul gospodăresc li s-a atrofiat sau, şi mai grav, nu l-au avut niciodată!
D. CONSTANTIN