* sustine Ion Marina, directorul general al Serviciului Public Finante Locale Ploiesti

– Domnule director Ion Marina, de maine se reia activitatea de incasare a taxelor si impozitelor. Sunt noutati pe care trebue sa le cunoasca platitorii?
– Intr-adevar, ghiseele Serviciului Public Finanante Locale se deschid, maine, 4 ianuarie 2006. Incepand din acest an, toate casieriile (din strazile Basarabilor, Soseaua Vestului si Vasile Lupu), unde ploiestenii isi pot achita taxele si impozitele locale, vor avea program zilnic, doar de luni pana vineri, intre orele 8.00 -13.30 si 14.00-19.00, sambata nemailucran-du-se. Tin insa sa fac prin intermediul dumneavoastra un apel la contribuabilii ploiesteni de a nu mai veni cu noaptea in cap, la ghisee, atata timp cat programul este pana seara tarziu. Se vor evita, astfel, cunoscutele situatii de aglomeratie create in prima parte a zilei, in mod special la inceputul anului.
– Cauza aglomeratiei este legata de faptul ca se doreste obtinerea facilitatilor acordate celor care platesc cu anticipatie.
– Mereu am spus ca ploiestenii sunt cei mai buni platnici. Cat priveste facilitatile, si in acest an, pentru plata cu anticipatie – pana la data de 15 martie – a taxelor si impozitelor datorate pentru intregul an, contribuabililor persoane fizice li se acorda o bonificatie de 10%. Totodata, proprietarii de mijloace auto care stau la bloc si platesc taxa de parcare curenta, vor primi si tichetul specific, nemaiplatind, astfel, taxa de parcare ocazionala. Dar, sunt suficient cele trei luni ca sa se evite cozile de la ghisee.
– Plata taxelor si a impozitelor locale in acest an va fi mai greu de suportat de catre ploiesteni?
– Fata de 2005, taxele si impozitele locale vor creste doar cu 6% – procentul de inflatie. (n.n. in numarul de maine al ziarului nostru vom prezenta mai in detaliu noile cuantumuri ale taxelor si impozitelor). De retinut, insa, este ca, in acest an, pe langa pensionari, si angajatii care au avut venituri, la sfarsitul anului trecut, pana la 310 RON vor fi scutiti, in 2006, de la plata impozitului pe cladiri si terenul aferent locuintei de domiciliu. Ceea ce face ca beneficiari ai acestei facilitati sa fie aproximativ 30.000 de persoane. Sunt ceva mofificari si in cazul persoanelor juridice. Astfel, cele care au facut reevaluarea cladirilor conform H.G. 1553/2003 si valoarea contabila a fost reflectata in bilantul din data de 31 decembrie 2003, vor plati, anul acesta, doar 1% din valoarea de inventar, si nu 2%, asa cum s-a platit inclusiv in anul 2005. Dar, agentii economici care n-au facut reevaluarea imobilului conform actului normativ amintit mai sus, vor plati 7% la valoarea de inventar care figureaza in evidentele contabile si in declaratia depusa la Serviciul Public Finante Locale. Amintesc, totodata, ca persoanele juridice care au in proprietate cladiri, terenuri, mijloace de transport sunt obligate sa depuna declaratiile pana pe data de 31 ianuarie 2006.
Nicoleta Dumitrescu