• Alte trei persoane, suspectate de nereguli cu certificate de handicap, au rămas după gratii

Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, va afla mâine dacă va fi judecată, în continuare, în stare de arest preventiv sau de libertate. Aceasta este decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Ploieşti, care au dat, ieri, un nou termen privind prelungirea măsurii arestării preventive, pentru data de 24 iulie 2013.
Tot ieri, instanţa de judecată a Curţii ploieştene s-a pronunţat în privinţa celeilalte inculpate din dosar – Oprea Georgeta – judecătorii dispunând, prin încheiere, ca aceasta să rămână, în continuare, în arest preventiv.
De asemenea, ieri, magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au respins cererea formulată de Borcan Ioana şi Irimia Georgiana Nicoleta, arestate preventiv de judecătorii de la Tribunalul Prahova, la sfârşitul săptămânii trecute, de a fi judecate în stare de libertate.
Oniga Viorica este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, şi fals intelectual – toate în formă continuată. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2006 – 2012, în calitate de preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a primit, în mod repetat, de la Oprea Georgeta (acuzată de dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune – toate în formă continuată) şi de la alţi cinci intermediari sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru un număr de 68 de persoane, deşi acestea nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor şi nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege. Cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 de lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.
Totodată, potrivit rechizitoriului DNA, Borcan Ioana, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, ar fi primit, prin intermediar, 13.200 de lei, pentru a dispune, în fals, eliberarea unor certificate de handicap pentru 21 de persoane.
La rândul său, Irimia Georgiana Nicoleta – asistentă la Spitalul Judeţean Ploieşti – ar fi primit, potrivit procurorilor DNA, de la mai multe persoane, 21.000 de lei şi ar fi redactat în fals referate şi scrisori medicale.
(F.T.)