Dupa sofisticate calcule facute de Patronatul National al Viei si Vinului, romanii s-au betivit binisor in ultima vreme. In numai un an, consumul de vin in tara noastra a crescut de la 23 de litri pe cap de locuitor, la 30 de litri. Adica, de la al cu tata-n gura, pan’ la al cu barba sura, fiecare cetatean ar trebui sa rada o damigeana de trei deca. Potrivit specialistilor, romanul este bautor traditional de vin si tuica, dar istoria recenta l-a fortat oarecum sa bea bauturi tari dupa 1945, iar dupa 1990 a fost asaltat de bauturi precum whisky sau gin. Producatorii autohtoni de vin declara ca incearca o „educare” a consumatorului din Romania, care sa constientizeze si aspectul medicinal al vinului, in special al celui rosu. Acestia sunt de parere ca va creste in continuare consumul de vin. Daca la noi in tara se consuma in medie circa trei litri de vin lunar, francezii, cei mai mari bautori ai acestei licori, dau pe gat cam sase litri. S-a constatat ca romanii prefera vinurile rosii, care contin vitamine si sunt energizante, ei consumand din ce in ce mai mult din cele seci, in locul celor de masa.
D.D.