Desi este una dintre cele mai importante institutii culturale prahovene, frecventata, numai anul acesta, de circa 45.000 de vizitatori, Muzeul Judetean de Stiintele Naturii asigura cu greu conditiile de pastrare si depozitare a patrimoniului. Spatiile expozitionale din Palatul Culturii, locul unde muzeul isi are sediul, sunt improprii, problema acutizandu-se mai ales de cand cladirea a intrat in lucrari de consolidare. In plus, institutia – a carei finantare depinde in mare masura de bugetul alocat de Consiliul Judetean- nu are aparatura corespunzatoare pentru determinarea umiditatii si a temperaturii, nici camera de carantina si nici spatii proprii depozitarii, toate acestea punand in pericol integritatea bunurilor muzeale.
Cu toate acestea, activitatea muzeului a fost una intensa, in 2005 institutia organizand 37 de expozitii temporare, cea mai importanta fiind Expozitia internationala, intitulata „…la mii de ani lumina”, realizata in colaborare cu Cité des Sciences et de l’Industrie din Paris.
Muzeul Judetean de Stiintele Naturii are deschise in judet sase sectii muzeale- expozitii permanente: Muzeul Omului- Cetate a Stiintei si Acvariul- la Ploiesti, Muzeul Flori de Mina de la Cheia, Muzeul Rezervatiei Naturale Bucegi de la Sinaia, Muzeul Sarii de la Slanic si Muzeul Vaii Teleajenului de la Valenii de Munte. Putini stiu poate ca tot in cadrul acestei institutii mai exista patru laboratoare de cercetare, investigatii chimice, biologice, dar si de testare si tratamente pentru patrimoniul national.In 2005, muzeului i-au fost alocati de la Consiliul Judetean 1.850.000 lei noi, iar din venituri proprii institutia si-a asigurat 190.000 lei noi.
R.ENE