* Administraţia publică şi limbile străine nu prea interesează

Specializările inginereşti pentru care se organizează cursuri de zi şi cele din domeniul economic se situează şi anul acesta în topul preferinţelor candidaţilor la concursul de admitere de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti. După primele cinci zile de înscrieri – adică până duminică 14 iulie, inclusiv – absolvenţii de liceu au formulat 2.136 de opţiuni pentru programele de studii ale celor cinci facultăţi ploieştene de stat, dintre care trei pregătesc viitori ingineri.
Specializările pentru care se anunţă concurenţă mai mare sunt: Inginerie de petrol şi gaze (zi) – 296 de opţiuni; Geologia resurselor petroliere (zi) – 115 opţiuni; Transportul, depozitarea şi distribuţia hidrocarburilor (zi) – 134 opţiuni (acestea există în cadrul Facultăţii de Ingineria Petrolului şi Gazelor); Economia comerţului, turismului şi serviciilor (zi) – 142 de opţiuni; Finanţe şi bănci (zi) – 93 de opţiuni (Facultatea de Ştiinţe Economice). Interes mare prezintă şi specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (zi) din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe, fiind înregistrate pentru aceasta 106 opţiuni.
Cea mai puţin atractivă este – conform situaţiei de până acum – specializarea Chimie (zi) din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe. Potrivit datelor statistice publicate pe site-ul
www.upg-ploiesti.ro, după primele două zile de înscriere fuseseră înregistrate doar trei opţiuni pentru specializarea respectivă, iar până duminică numărul acestora ajunsese abia la opt, în condiţiile în care există 50 de locuri disponibile, dintre care 15 fără taxă. Nici specializarea Matematică (zi ), din cadrul aceleiaşi facultăţi nu atrage prea mulţi tineri, până pe 14 iulie candidaţii formulând 23 de opţiuni. Este încă o confirmare a faptului că profesia didactică în România şi perspectiva unei cariere în cercetare nu sunt foarte atractive pentru tineri. În ritm lent se fac înscrieri şi pentru specializarea Limba şi literatura engleză-Limba şi literatura franceză (zi): 19 opţiuni pentru 100 de locuri. Nici domeniul administraţiei publice nu mai suscită interesul de odinioară, tinerii fiind descurajaţi, probabil, şi de faptul că s-au anunţat noi reduceri a numărului de posturi în acest domeniu. În prima zi de înscriere, pentru specializarea Administraţie publică (zi) au fost doar patru opţiuni, iar până duminică numărul lor a ajuns la 59, pentru un total de 59 de locuri. În ceea ce priveşte specializările cu alte forme de învăţământ decât cea de zi, interes scăzut se manifestă şi pentru Ingineria şi protecţia mediului în industrie (FR) – 12 opţiuni, Inginerie economică în domeniul mecanic (ID) – 17 opţiuni, Automatică şi informatică aplicată (FR) – 18 opţiuni.
La UPG se va desfăşura concurs de dosare, pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. Înscrierile sunt programate până mâine inclusiv, iar pe 18 iulie vor fi date publicităţii primele liste cu numele candidaţilor admişi pe locurile cu taxă şi cele fără taxă şi al celor aflaţi în aşteptare, care ar putea prinde un loc în etapele ulterioare ale admiterii.
Ana MAXIM