Aşadar, preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii privind validarea referendumului cu 30% şi cu cvorum realizat de 25%, motivând că nu se asigură reprezentativitatea suficientă pentru a ilustra voinţa poporului – în totalitatea sa, şi suveranitatea electoratului. La prima vedere – vorba cântecului formaţiei Talisman – lucrurile par logice, pentru că lumea vrea, într-adevăr, ca lucrurile să se aşeze, aşa cum hotărăşte ea, măcar o dată la patru ani. Probabil, de logică a uzat şeful statului când a recurs la „mişcarea” despre care facem vorbire. Dar oare logica l-a mânat pe el în lupta prezidenţială pe care a dat-o de-a lungul celor aproape două mandate? De pildă, era chiar foarte logic să trăim bine, dar nu am reuşit cu niciun chip! De asemenea, logic era să demisioneze din funcţie când a promis că va face acest gest în doar 5 minute – la prima suspendare, sau după cele peste 7 milioane de voturi împotriva sa – la a doua „strigare” de suspendare. Dar logica nu stă şi nu a stat la baza acţiunilor, a măsurilor şi a activităţii preşedintelui Traian Băsescu!
Dl preşedinte nu vrea să înţeleagă că populaţia României – care contează în stabilirea destinului său – nu mai însumează peste 22 milioane de suflete ca în vremurile anterioare lui 1989. Dl preşedinte nu vrea să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că pragul de 30% – pentru viitoarele referendumuri – este constituţional. În acest caz, cred că dl preşedinte nu manifestă maturitatea politică pe care, pe de altă parte, o atribuie poporului care, în opinia sa, n-ar înţelege, vezi Doamne, rostul şi modalităţile de dobândire a democraţiei. Şi chiar menţionează, în respectiva solicitare de reexaminare, că „democraţia este afectată” prin scăderea pragului de validare a referendumului, sau că deciziile trebuie „să fie întemeiate pe voinţa poporului”. Acum, să ne ierte Cel de Sus, dar întreb, la care democraţie se referă dl Băsescu: la cea pe care a promovat-o, de atâta vreme, în care doar ceea ce a spus domnia sa a fost valabil? Iar în ceea ce priveşte voinţa poporului, iarăşi n-avem cum să-i dăm dreptate deoarece, de la început, s-a dat preşedinte jucător şi şi-a impus permanent voinţa proprie, peste Parlament, peste Guvern, peste toate celelalte instituţii ale statului.
Cu alte cuvinte, solicitarea preşedintelui de reexaminare a noii legi a referendumului nu cred că are ca obiectiv reprezentativitatea, voinţa poporului, democraţia şi toate celelalte aşa-zise argumente cu care-şi susţine actul personal de voinţă. La preşedintele Băsescu, după atâţia ani de… domnie, se poate bănui, cu uşurinţă, că la mijloc nu este decât un anume interes; interes care, în cazul său, este sinonim cu ambiţia ca totul să se facă după, bineînţeles, propriul său interes!
Leon CHIRILĂ