• Până acum, 20 de persoane au avut de suferit, dintre care şi doi copii

Ca în fiecare an, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova trag un semnal de alarmă asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci achiziţionate de la colţul străzii de la vânzătorii ambulanţi sau culese personal din pădure. Conform datelor DSP Prahova, de la începutul lunii iunie şi până în prezent, s-au înregistrat, deja, 20 de persoane care au fost diagnosticate cu intoxicaţie din cauza consumului de ciuperci, dar, din fericire, nu s-a produs niciun deces.
,,Ploile abundente din ultima perioadă au favorizat creşterea ciupercilor de pădure şi, ca urmare a consumului acestora, au apărut şi primele cazuri de intoxicaţii din judeţ, respectiv a fost vorba, până acum, despre 20 de persoane. Dintre acestea, 11 persoane au necesitat internare, fiind însă forme uşoare şi medii, fără să se înregistreze vreun deces’’, ne-a declarat dr. Dan Decebal, purtătorul de cuvânt al DSP Prahova. ,,Cei mai mulţi dintre intoxicaţi erau adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 90 de ani, însă printre victime s-au numărat şi doi copii, unul de doi ani şi altul de opt ani’’, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. Potrivit acestuia, localităţile de unde provin persoanele intoxicate sunt de pe toată raza judeţului, respectiv Băicoi, Vărbilău, Bărcăneşti – sat Ghighiu, Drăgăneşti – sat Cornu de Jos, Sângeru, Teişani. Ca atare, pentru a nu ajunge de la masă – pe patul spitalului, nu consumaţi decât ciuperci achiziţionate din spaţiile comerciale autorizate, acolo unde acestea sunt verificate sanitar-veterinar înainte de a fi puse în vânzare, iar în cazul apariţiei primelor semne de boală prezentaţi-vă de urgenţă la medic.
Reamintim că intoxicaţia cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubaţie (de la 15 minute la trei ore de la consum) se manifestă prin simptome digestive – dureri abdominale, vărsături, alterarea stării generale, abundenţa salivaţiei, ameţeli, greţuri, transpiraţii intense, tulburări cardio- respiratorii, mâncărimi la nivelul tegumentelor, precum şi tremurături, agitaţie. În cazul intoxicaţiei cu ciuperci cu perioadă lungă de incubaţie, simptomele apar după 12 – 24 de ore de la consum şi se manifestă prin greţuri, vărsături, ulterior putând apărea fenomene de afectare hepatică gravă, renală, tulburări neurologice şi chiar comă ce poate duce, în final, la decesul persoanei.
C. DOBRE