Ziua Eroilor a fost marcată, ieri, şi la Ploieşti prin manifestări solemne, la care au participat autorităţi judeţene şi locale, militari activi, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, profesori şi elevi.
Ceremoniile au început la Monumentul Eroilor de la Cimitirul Militar Bolovani, cu intonarea Imnului de stat. Un sobor de preoţi a oficiat, apoi, o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei, a credinţei strămoşeşti, pentru libertate şi întregirea neamului. Comandantul Garnizoanei Ploieşti, col. ing. Maricel Moldovianu, a menţionat cu acest prilej: „Aducem un pios omagiu şi recunoştinţă înaintaşilor noştri pentru jertfa de sânge dată în marile bătălii pentru afirmarea şi dăinuirea fiinţei naţionale. Iată de ce eroii români din toate timpurile sunt pomeniţi spre neuitare, în sfânta zi a Înălţării Domnului. În memoria tuturor militarilor care odihnesc departe de ţară sau în pământul patriei, de ziua lor, a eroilor României, suntem datori nu numai cu pomenirea faptelor şi a sacrificiului lor suprem, ci şi cu angajamentul că, prin tot ceea ce facem şi vom face pentru ţară, suntem şi – la nevoie – vom fi la înălţimea bravului lor exemplu. Nu pot să nu amintesc, în această zi, de bravii noştri eroi militari care, deşi departe de casă, au dat jerfa lor supremă pentru o lume mai bună şi lipsită de pericolul terorismului. Aceşti tineri militari merită respectul şi recunoştinţa noastră pentru devotamentul şi profesionalismul de care dau dovadă în îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat România după integrarea în structurile euroatlantice.”
La rândul său, col ( r ) Constantin Chiper – preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor” filiala Prahova – a amintit, printre altele, că Ploieştiul ar trebui să aibă şi un monument închinat eroilor din al Doilea Război Mondial şi a semnalat că în orarul elevilor există prea puţine cursuri de istorie. Au mai susţinut alocuţiuni Sebastian Danielescu – vicepreşedintele CJ Prahova, subprefectul de Prahova Rodica Paraschiv şi viceprimarul oraşului, Iulian Teodorescu.
Au depus coroane şi jerbe de flori la monument reprezentanţi din partea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei Ploieşti, Garnizoanei Ploieşti, Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, SRI, instituţiilor militare, partidelor politice. Un moment emoţionant a fost cel în care veteranii de război (în foto) s-au apropiat de monument, în timpul acestei ceremonii, din respect, cei prezenţi la manifestare i-au aplaudat. Ceremonia de la Cimitirul Bolovani s-a încheiat cu o paradă militară. La ora 12. 30, în bisericile din oraş au fost trase clopotele, apoi manifestările militare şi religioase au continuat la monumentul din faţa Catedralei Eroilor Tineri „Înălţarea Domnului” din Cartierul de Vest. Lăcaşul de cult – care şi-a sărbătorit ieri hramul – a fost arhiplin. Credincioşii au participat la slujbă şi au împărţit ouă roşii, cozonac, colivă pentru sufletele celor adormiţi. Sărbătoarea de ieri este una dintre cele mai importante din calendarul creştin, marcând ziua în care Iisus S-a înălţat la Ceruri, la 40 de zile de la Înviere.
Ana M.