Optimismul printre angajatorii romani reuseste sa reziste in fata incertitudinii care continua sa domine o mare parte din zona Euro.
Conform studiului realizat de ManpowerGroup, 19% dintre angajatori planuiesc sa-si mareasca volumul fortei de munca intre lunile Iulie si Septembrie 2013 – comparativ cu cei 21% dintre angajatorii intervievati in al doilea trimestru. Excluzand variatiile sezoniere din cadrul datelor colectate, indicele Previziunea Neta de Angajare* de +7% prezinta o usoara scadere comparativ cu cel raportat in trimestrul precedent. Aceasta Previziune este de asemenea cu 4 puncte procentuale mai mica fata de cea anuntata in perioada similara a anului trecut. Totusi, rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezinta un trend continuu de angajari demne de luat in seama, observate pe parcursul ultimilor doi ani. Angajatorii in sapte din cele 10 sectoare economice analizate se asteapta sa isi creasca numarul angajatilor in proportii variate in urmatoarele trei luni.
Intervievarea a peste 630 de angajatori romani dezvaluie faptul ca 19% dintre acestia planuiesc sa-si mareasca volumul de forta de munca in al treilea trimestru al anului 2013, in vreme ce doar 9% se asteapta la scaderi ale numarului de angajati. Dintre cei intervievati, 70% se asteapta la mentinerea nivelului actual al fortei de munca.
Incertitudinea la nivel global continua sa scada increderea angajatorilor, iar din datele studiului rezulta ca activitatea de angajare pentru trimestrul al treilea din 2013 va continua sa se reduca comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut in cele mai multe țari și teritorii.
Cele mai optimiste planuri de angajare sunt anuntate in regiunea de Nord-Vest
Studiul scoate totodata la iveala diferente puternice intre intentiile de angajare ale companiilor la nivel regional. Cei aflati in cautarea unui loc de munca in Nord-Vest vor beneficia probabil de cel mai alert ritm al angajarilor la nivel national, avand in vedere ca in aceasta zona Previziunea Neta de Angajare este de +21%, in vreme ce in Sud si in Vest indicatorii sunt de doar +14% si respectiv +10%. In acelasi timp, intentiile de angajare din regiunea de Sud-Vest si din Bucuresti & Ilfov au coborat la valori negative, iar Previziunea pentru regiunea Bucuresti & Ilfov este cea mai putin optimista din primul trimestru al anului 2011 si pana in prezent.
Cresteri ale volumului de personal sunt preconizate in sectorul Industriei prelucratoare si in Administratie publica si servicii sociale
Angajatorii din sectorul de Industriei prelucratoare anunta cele mai optimiste planuri de angajare cu o Previziune Neta de Angajare de +15%, cu toate ca indicele este in scadere cu 6 si 8 puncte procentuale fata de trimestrul 2, 2013 si respectiv fata de trimestrul 3, 2012. Acest domeniu de activitate are acum cea mai puternica previziune din Romania pentru al patrulea trimestru consecutiv. Intentiile de angajare raman relativ stabile de la trimestru la trimestru si cresc fata de anul trecut in sectoare precum Finante, asigurari, afaceri imobiliare si servicii de afaceri. Ritmul cresterii este de asteptat sa incetineasca in sectorul Comertului cu ridicata și cu amanuntul, previziunea scazand cu 8 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior si cu 14 fata de perioada similara a anului trecut, rezultand o Previziune moderat optimista de +9%. Concomitent, companiile din sectorul Electricitate, gaze si apa anticipeaza reduceri ale fortei de munca cu o Previziune de -10%, si de asemenea previziuni negative de -6% sunt raportate atat pentru sectorul de Constructii cat si pentru Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit.