Metoda prin care suspecții anunță victima că fiul sau nepotul acesteia a avut un accident rutier este folosită la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și a înregistrat frecvențe ridicate în prima parte a acestui an.
În ultima lună însă, această metodă a început să fie folosită mai rar, datorită activităților de prevenire și combatere a acestui gen de fapte mai ales pe raza municipiului Ploiești, acțiunile menționate fiind îndreptate mai ales spre o categorie specială de grup-țintă victimal: persoanele vârstnice.
În luna Aprilie și începutul lunii Mai, au apărut noi moduri de operare ce vizează mai ales persoanele vârstnice care locuiesc la bloc, majoritatea acestora proprietari de apartamente din municipiul Ploiești, care ajung în postura de victime astfel:
– Persoane necunoscute și îmbrăcate decent de la ”firme de curierat” aduc colete poștale pentru a fi livrate administratorilor de scări de bloc. Coletele sunt date altor locatari, cărora li se solicită sume mari de bani, ca și cum acestea ar fi plătite în contul administratorilor de scări de bloc, urmând ca locatarul să își recupereze banii de la administrator;
– Al doilea mod de operare constă în apelarea viitoarelor victime de către așa-ziși funcționari ai Casei de Pensii, informându-i că li s-a pus poprire pe pensie iar pentru reglarea situației financiare trebuie să depună prin mandat poștal sume importante de bani. Beneficiul ar consta într-o reglare financiară a pensiei prin care mai primesc și sume de 6 ori mai mari ca urmare a recalculării (ex: depune 500 lei și primește de la Casa de Pensii 3000lei);
– Al treilea mod de operare: persoane necunoscute se prezintă la ușa apartamentelor pentru a cumpăra pet-uri sau alte materiale reciclabile. Li se oferă proprietarilor o sumă de bani atunci când aceștia le dau materialele reciclabile, după care cumpărătorul invocă necesitatea schimbării unei hârtii de 100 lei.
Proprietarul merge în apartament pentru a aduce rest, timp în care sunt sustrase obiecte, bani și orice se află la îndemână.
Recomandăm cetățenilor să manifeste prudență în ceea ce privește remiterea unor sume de bani către persoane necunoscute, iar în cazul în care există suspiciuni de comitere a vreunei infracțiuni, să contacteze de îndată cea mai apropiată unitate de poliție, sau să să apeleze numărul unic de urgență ”112”.