• Inspectoratul Şcolar şi Direcţia de Finanţe Publice caută soluţii pentru rezolvarea situaţiei
Deşi primăriile tuturor localităţilor sunt obligate să asigure plata integrală şi la timp a salariilor angajaţilor din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, în prezent, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, sunt mari probleme cu asigurarea plăţilor în zeci de localităţi din judeţ.
Ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural – condus de subprefectul Rodica Paraschiv – , şeful ISJ Prahova, Horia Toma, a prezentat situaţia complicată în care se află cadrele didactice din zeci de localităţi prahovene, ca urmare a problemelor cauzate de lipsa fondurilor necesare asigurării salariilor. Deşi în unele localităţi există fonduri excedentare, în altele, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor de personal şi a contribuţiilor aferente anului 2013 pentru instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat nu ajung nici măcar pentru asigurarea plăţii salariilor pentru luna în curs. Cu toate că, per total, în Prahova există sume excedentare în multe localităţi pentru salarizarea angajaţilor din învăţământul preuniversitar, nu se pot efectua – în conformitate cu actualele prevederi legale – transferuri între localităţile judeţului pentru reglarea acestei situaţii.
Probleme sunt atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, 40 de localităţi fiind în această situaţie critică, în unele dintre ele existând riscul ca angajaţii din învăţământ să nu-şi primească salariile nici pe această lună. Printre sumele cele mai mari figurează Buşteni – 908.000 de lei, Bărcăneşti – 706.000 de lei, Plopeni – 432.000 de lei, Breaza – 419.000 de lei, Telega – 247.000 de lei, urmate de alte 34 de localităţi. În mediul urban, totalul necesar şi neacoperit până în prezent pentru asigurarea salariilor cadrelor didactice pentru anul 2013 se ridică la circa 4,2 milioane de lei, iar pentru mediul rural – la circa 2,8 milioane de lei.
Dacă legislaţia ar permite transferul sumelor între localităţi, problema salarizării personalului din învăţământul preuniversitar de stat din cele 40 de oraşe şi comune prahovene ar fi rezolvată, pentru că din excedentul de la celelalte localităţi s-ar putea acoperi fondurile necesare plăţii salariilor tuturor cadrelor didactice din Prahova.
Horia Toma, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, a semnalat această problemă şi într-o videoconferinţă cu ministrul Educaţiei, şi speră să se permită „regularizarea sumelor între unităţile administrativ-teritoriale sau între unităţile de învăţământ din aceeaşi localitate”, având în vedere faptul că există situaţii în care şcoli din aceeaşi localitate să nu aibă probleme cu banii pentru salarii, iar altele – da. Rodica Paraschiv, subprefectul judeţului Prahova, le-a solicitat atât reprezentanţilor ISJ, cât şi celor ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Locale, să colaboreze pentru a găsi soluţii pentru rezolvarea problemei, care să fie înaintate, ulterior, reprezentanţilor Guvernului.
Până una-alta, dacă banii nu vor fi suplimentaţi acolo unde este necesar, oalele se vor sparge în capul primarilor care au ajuns în situaţia de a nu putea asigura plata salariilor personalului din unităţile de învăţământ care sunt pe raza localităţilor lor.
V.STOICA