31 mai este ultima zi în care fermierii interesaţi mai pot depune cereri de solicitare a ajutorului de stat în cazul poliţelor de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare a culturilor agricole, înfiinţate în toamna anului trecut. Cererea respectivă se depune la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe raza căruia este situată ferma agricolă pentru care se solicită ajutorul financiar din partea statului. Până ieri, la nivelul APIA Prahova au fost depuse 17 cereri, respectiv jumătate faţă de anul trecut.
Conform HG nr. 756/2010, acest ajutor acordat beneficiarilor reprezintă o cotă procentuală din costul primelor de asigurare plătite de fermieri, după cum urmează: a)70 la sută pentru poliţele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale; b) 50 la sută pentru poliţele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele meteorologice asimilate dezastrelor naturale, precum şi altor pierderi cauzate de boli ale animalelor ori ale plantelor sau de infestări parazitare.
Fermierii care prin înscrierea sau atestarea de date nereale în documentele de decontare aferente ajutorului de stat au încasat aceşti bani de la stat în mod necuvenit vor fi obligaţi să-i returneze integral şi, în plus, timp de trei ani nu vor mai beneficia de o asemenea facilitate.
C.D.