
Ignatul este o traditie respectata pe toata Valea Prahovei
Vom deveni noi cetateni ai Europei unite, dar pana atunci tot romani suntem. Cu bune si cu rele. Saptamana aceasta, de exemplu, prahovenii s-au apucat sa taie porcii, conform vechii traditii a Ignatului. Si in pofida recomandarilor UE, care ne interzic astfel de „barbarii”, oamenii au prins godacii, i-au sacrificat fara „anestezie” si apoi au chefuit la «pomana porcului». In hora s-au prins mai toti locuitorii de pe Valea Prahovei, avand in frunte – in unele cazuri – chiar pe alesi. La Busteni, primarul Emanoil Savin si consilierii locali au tinut sa sacrifice un „grasut”, chefuind ca la sfarsit de an, la Cabana Gura Diham. Iar petrecerea a tinut, nu gluma, incat la sfarsit cam toata lumea era epuizata de un asa efort… digestiv.
Nici edilul-sef din Comarnic, Dorian Botoaca, nu s-a lasat mai prejos. El si-a dat jos costumul elegant, si-a pus un halat si a transat disputa cu godacul din propria ograda, care cantarea 140 kg. Pe care l-a transformat in sunculita, carnati, muschiulet si alte bunatati numai bune de pus pe masa. „Socrii mei, care l-au crescut, nu se indura sa-l taie, asa ca munca mai grea o fac eu”, ne-a spus primarul, care ne-a mai marturisit ca el insusi injunghie animalul, in fiecare an.
Iar astfel de exemple pot continua. De unde si ideea ca, chiar daca societatea se modernizeaza, unele traditii raman neclintite. Si ar fi si pacat sa se schimbe !
Iulian M.














