Maine,21 iunie, la ora 13.51, are loc solstiţiul de vară. Maine va fi, aşadar, cea mai lungă zi din an, iar noaptea de sâmbătă spre duminică va fi cea mai scurtă.
În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice, potrivit site-ului Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Solstiţiu reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator. După cum este cunoscut, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
Pentru un observator terestru, fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2014. Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.
După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2014. Este interesant de amintit faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 î.Ch., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12′, și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2014. Eveniment marcat în fiecare an în data de 21 iunie, solstiţiul de vară se spune că este favorabil unor magii puternice. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, a vitalităţii, a creativităţii şi a belşugului.
Mii de oameni întâmpină cea mai lungă zi a anului la complexul megalitic de la Stonehenge. Solstiţiul de vară atrage în fiecare an o mulţime colorată, care vrea să retrăiască experienţele anticilor.
În ţările europene, după convertirea la creştinism, s-a înrădăcinat tradiţia sărbătoririi zilei Sfântului Ioan Botezatorul în ziua de 24 iunie. Dacă alţi sfinţi sunt celebraţi în ziua morţii lor, Ioan Botezătorul este omagiat în ziua naşterii lui. Această sarbatorire este fixată la câteva zile după solstiţiul de vară, la fel cum Crăciunul a fost stabilit la câteva zile dupa solstiţiul de iarnă. Se spune că aşa cum Ioan l-a precedat pe Isus, la fel solstiţiul de vară îl anunţă pe cel de iarnă.
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2014. La români, solstiţiul de vară este apropiat şi legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată pe data de 24 iunie. Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene şi silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum şi însuşiri de leac florilor, belşug în câmpii şi fertilitate animalelor. Coroniţele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nunta în vară, dacă erau găsite dimineaţa acoperite de rouă.