Cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere au crescut puternic în ultimul timp, ca urmare a situaţiei internaţionale, iar consumatorii din România vor resimţi creşterea în scumpirea carburanţilor la pompă, care va avea loc cel mai probabil în zilele următoare.
Cotaţiile Platt’s Mediterranean, de referinţă şi pentru companiile petroliere româneşti atunci când stabilesc preţurile la carburanţi arătau ieri 1.033 dolari pentru o tonă de benzina de 95 şi 936,5 dolari pentru o tonă de motorină. La data de 11 iunie, acum o săptămână, cotaţiile erau la 993,25 dolari pentru benzină şi 890,75 dolari pentru motorină. Aşadar, o creştere de 4% pentru benzină şi 5% pentru motorină. În cazul în care comercianţii de carburant vor trece în preţurile finale, aşa cum este de fapt cel mai probabil, scumpirea va fi ceva mai mare, pentru că se adaugă şi TVA. La un calcul grosier, scumpirile ar fi de circa 4 bani pe litru, doar dacă luăm în calcul efectul ultimei săptămâni.
Companiile petroliere au un algoritm de stabilire a preţurilor la pompă care ţine cont de cotaţiile produselor petroliere pentru zona de referinţă, Platt’s Mediterranean în cazul nostru, de cursul valutar (dolarul a fost relativ stabil în ultima perioadă în raport cu leul) de fiscalitatea fiecărei ţări în parte (la noi taxele sunt cam jumătate din preţ) şi de condiţiile de pe piaţa locală.
Scumpirea produselor petroliere este o consecinţă firească a creşterii cotaţiilor la ţiţei, generată de situaţia tot mai tensionată din Irak, al doilea producător de petrol din OPEC. Pieţele se tem de perturbarea aprovizionării cu ţiţei irakian, în condiţiile în care conflictul dintre armata guvernamentală şi militanţii islamişti a ajuns să se poate la cîteva zeci de kilometri de capitala Bagdad. Câmpurile din nordul ţării şi o parte din capacităţile de transport sunt deja în mâna islamiştilor, iar conflictul şi ameninţă tot mai mult câmpurile petrolifere din sudul ţării, potrivit economica.net.