Ana Maxim
Pe teritoriul comunei Valea Călugărească există Muzeul „Crama 1777” – singurul din ţară dedicat vinului, realizat într-o clădire ce reconstituie o cramă din secolul al XVIII-lea. Crama a intrat în circuitul turistic în luna mai a anului trecut, iar de atunci, tot mai mulţi turişti descoperă acest obiectiv – un reper important pe “Drumul Vinului”. Muzeul a găzduit până acum activităţi ştiinţifice, iar anul trecut, aici a fost organizat un Salon al Vinului, la care au participat oenologi şi în cadrul căruia au avut loc degustări ale licorilor preparate din struguri.
Crama din 1777 a fost cea mai veche construcţie ţărănească din lemn din Prahova şi s-a păstrat până spre sfârşitul secolului al XX-lea. Clădirea avea 15 m în lungime şi o lăţime de 9 m, şi era compusă din două încăperi: în prima era realizat mustul, iar în cea de-a doua se păstra vinul. Construcţia era din bârne masive de stejar, cuiele cu care se prindeau bârnele erau tot din lemn, iar prispa era încadrată de şase stâlpi de stejar sculptaţi manual cu barda, de meşteri cioplitori în lemn. Anul construcţiei era inscripţionat deasupra uşii de la intrare, cu litere chirilice. Crama a fost restaurată sumar în anii ‘60, de către profesorul Nicolae Simache şi declarată muzeu în anul 1967, fiind în administrarea IAS Valea Călugărească, proprietar al terenului la data respectivă, potrivit reprezentanţilor Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie. Între anii 1970-1980, clădirea s-a degradat foarte mult, iar în 1985 a fost demolată. Doar câteva bârne de lemn au fost recuperate parţial şi depozitate la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, în prezent acestea fiind expuse în muzeul de la Valea Călugărească. Lucrările pentru reconstituirea cramei au fost realizate cu fonduri de la Consiliul Judeţean Prahova.
Turiştii care vizitează muzeul pot admira, printre altele : piese de sfârşit de secol XIX, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, o colecţie de etichete şi sticle pentru vin.
Muzeul mai adăposteşte un atelier de tâmplărie-dogărie cu un banc de lucru şi unelte pentru prelucrarea lemnului, o colecţie de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei.
În beci se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate şi obţinerea rachiului, o colecţie de ceramică având piese din secolele XIX-XX pentru păstrarea şi consumul vinului şi al rachiului. Mai sunt expuse : dosarul cu documente întocmite pentru crearea primului muzeu, de către prof. Nicolae Simache, o colecţie de costume populare româneşti şi altele. Muzeul este deschis zilnic de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00. Biletul de intrare costă 4 lei – pentru adulţi şi 2 lei – pentru copii şi pensionari.