C. Dumitru

Paşii obligatorii în derularea achiziţiilor de produse, servicii sau lucrări cu bani europeni, pregătirea dosarelor de rambursare a cheltuielilor, cele mai frecvente greşeli făcute la întocmirea cererilor de plată a subvenţiilor. Acestea au fost doar câteva dintre temele dezbătute în cadrul seminarului interactiv “Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – instrument în sprijinul competitivităţii întreprinderilor”, desfăşurat pe 12 iunie 2014, la Ploieşti. Organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia (din care face parte şi judeţul Prahova), în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene şi Autoritatea de Management POS CCE, la acest seminar au participat peste 60 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul nostru (vezi imaginea alăturată).
Pentru început, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au trecut în revistă stadiul implementării programului POS CCE, după care au reamintit celor prezenţi că, potrivit legii, autoritatea contractantă poate achiziţiona în mod direct produse, servicii sau lucrări, dacă valoarea achiziţiei nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 de euro, exclusiv TVA, în cazul achiziţiei de produse ori servicii, respectiv 100.000 de euro, exclusiv TVA, dacă vorbim despre achiziţii de lucrări. Pe de altă parte, atribuirea unui contract de prestări de servicii este posibilă doar în cazul în care sunt îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii: contractul este finanţat/subvenţionat în mod direct, în proporţie de peste 50 la sută, de către o autoritate contractantă; valoarea estimată a contractului este egală sau mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro.
În partea a doua a întâlnirii, a urmat o sesiune de întrebări ale întreprinzătorilor invitaţi, la care organizatorii seminarului au dat răspunsurile cuvenite, iar în sprijinul acestora au venit, adeseori, şi cu exemple concrete din practică.