Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, hotărârea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Hotărârea de Guvern are la bază principiile enunţate în documentul elaborat de Comisia Europeană – ‘Orientări privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014 – 2020′ şi prevede exceptarea parţială a industriei electrointensive de la contribuţia aferentă promovării resurselor regenerabile de energie.
‘Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro – intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro – intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro – intensităţi de 10 – 20% şi 40% în cazul unei electro – intensităţi de 5 – 10%. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei hotărâri este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro’, se arată în comunicat.
Pot beneficia de exceptări, în baza schemei de ajutor de stat, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la dată solicitării, printre altele, următoarele criterii de eligibilitate: nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice, menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei precum şi nedisponibilizarea pe respectiva perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaţilor, încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.
Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.
În susţinerea actului normativ adoptat de Guvern, ministrul Economiei, Constantin Niţă, consideră că măsura va avea ca efect stabilizarea activităţii industriale şi asigurarea premiselor pentru noi investiţii, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.
‘Din 2011, când a fost introdusă schemă de sprijin pentru energia din surse regenerabile, producţia de energie regenerabilă a cunoscut o creştere explozivă în România datorită schemei de sprijin foarte generoase. Consumatorii finali însă s-au confruntat în această perioadă cu costuri în creştere ale energiei electrice. Consecinţele acestor creşteri de preţuri sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitându-le competitivitatea pe piaţa internă europeană şi, mai ales, afectându-le poziţia pe piaţă concurenţială mondială’, a spus el.
Având în vedere aceste aspecte, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a propus Guvernului adoptarea unor măsuri pentru exceptarea parţială a consumatorilor electrointensivi de la plata certificatelor verzi, pentru evitarea riscului de relocare a unor companii electrointensive, risc care induce efecte negative atât în plan social, cât şi în întreagă economie naţională. Industria electrointensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie, se mai menţionează în comunicat.
Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 de locuri de muncă şi indirect circa 1.500.000, potrivit economica.net.