Vinetele se remarca prin numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii, nu doar din prisma vitaminelor si mineralelor pe care le furnizeaza, ci si datorita antioxidantilor pe care ii contin, cu efecte benefice in reducerea nivelului de colesterol si prevenirea cancerului.
Vinetele pot fi incluse in numeroase retete sanatoase, mai ales in timpul sezonului lor de recoltare, intre lunile august si octombrie. Aşadar începe sezonul lor.
In afara de faptul ca au in compozitie vitamine si minerale esentiale organismului uman, vinetele mai contin si fitonutrienti importanti cu efect antioxidant. Printre acestia se numara compusii fenolici, precum acidul clorogenic si cafeic sau flavonoizii, precum nasuninul.
Cercetatorii americani de la Serviciul de Cercetare in Agricultura au descoperit ca acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete, avand o capacitate superioara de a combate actiunea oxidativa a radicalilor liberi asupra celulelor, dar si de a reduce nivelul colesterolului rau LDL in sange. Tot acidul clorogenic este si antimutagen (impiedica celulele sanatoase sa sufere mutatii si sa devina cancerigene) si antiviral.
Nasuninul este un alt compus antioxidant care se regaseste in coaja vinetelor, avand rolul de a preveni cresterea vaselor noi de sange si a cantitatii de sange in organism, atunci cand o tumora canceroasa incearca sa stimuleze acest proces pentru a se dezvolta. Fenomenul poarta numele de angiogeneza, iar nasuninul este un compus antiangiogenic.
In privinta salatei de vinete, perceptia conform careia tocarea vinetelor cu un instrument metalic duce la oxidarea acestora aflati ca este total gresit.
Vinetele se oxideaza in prezenta oxigenului si nu a inoxului, deci daca nu le tocati in vid, puteti sa le tocati cu orice. Daca au fost coapte de curand si tocate imediat dupa, se oxideaza mai incet, mai ales daca le amestecati repede cu ulei, daca sunt tocate la o ora- doua dupa curatare, ele sunt deja oxidate.
Iar ca un truc, daca vreti sa le deschideti la culoare, puneti o lingura de smantana sau de iaurt gras in maioneza, asta va rezolva problema.