Multumire triumfala

A fost un an greu, dar i-am facut fata cu bine ! Acesta este mesajul transmis, ieri, de la tribuna Parlamentului, de cei doi presedinti ai Aliantei PNL-PD. Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc spun ca Romania este acum pe drumul cel bun si ca realizarile guvernarii se ridica deasupra eventualelor neimpliniri din ultimul an. Aceasta a fost concluzia liberalilor si democratilor la reuniunea Aliantei care a marcat bilantul unui an de guvernare portocalie.
Printre succesele mentionate de conducerea Aliantei se numara introducerea cotei unice de impozitare de 16%, incheierea procesului de recalculare a pensiilor sau executarea marilor datornici la stat. Co-presedintele Aliantei, Emil Boc a atras atentia asupra reformelor realizate in domeniul sanatatii, al educatiei si al justitiei. Conducerea Aliantei a trecut in revista insa si cateva dintre insuccesele guvernarii. Cei doi co-presedinti ai Aliantei au spus ca au existat si momente de tensiune intre PNL si PD, dar ca acestea au fost amplificate in mod artificial.

Alianta D.A. trebuie sa mearga mai departe

Cu ocazia bilantului la un an de guvernare a Aliantei D.A., Emil Boc a subliniat ca liberalii si democratii nu trebuie sa uite de constructia politica ce i-a adus la putere. „Exista tentatia majora ca atunci cand ai ajuns la guvernare sa ne preocupam de functiile administrative si politice, uitand ca seva puterii se regaseste in Alianta”, a spus Boc, deplangand inactivitatea consiliilor de conducere ale Aliantei PNL-PD din teritoriu. Mesajul sau s-a concentrat in jurul ideii ca dusmanul comun este Partidul Social Democrat si ca nu exista dusmani in interiorul Aliantei D.A.
Copresedintele Aliantei D.A. Emil Boc a afirmat ca, daca s-ar fi organizat alegeri anticipate imediat dupa scrutinul prin care ADA a ajuns la putere, impreuna cu UDMR si Partidul Conservator, coalitia de guvernamant si-ar fi putut asigura o majoritate confortabila, evitand astfel sa mai stea la dispozitia PSD cand este vorba de legi cruciale pentru integrare.
Emil Boc a calificat acesata situatie ca fiind cea mai mare dintre neimplinirile guvernarii portocalii, alaturi de „amplificarea artificala a unor probleme interne, din cauza carora s-a creat impresia unei lipse de coerenta la nivelul Aliantei D.A.”.

Executivul actual este cel mai bun !

Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul reuniunii de bilant ca actualul Executiv este cel mai bun pe care l-a avut Romania din 1990 incoace.
Seful statului a subliniat ca acest lucru a fost demonstrat prin mentionarea rezultatelor pozitive inregistrate de Guvern in 2005 in paginile Raportului de monitorizare privind tara noastra realizat de Comisia Europeana in luna octombrie.
Traian Basescu a semnalat si o serie de lucruri cu care Alianta D.A. „a defilat in campania electorala”, dar pe care guvernarea portocalie nu le-a realizat in acest prim an intre care cresterea nivelului de autonomie pentru administratiile locale.
La finalul reuniunii, seful statului i-a chemat alaturi de el pe cei doi copresedinti ai Aliantei D.A. – liderii PNL, Calin Popescu-Tariceanu, si PD, Emil Boc – si au ridicat impreuna bratele in aplauzele liberalilor si democratilor prezenti la bilant.

Tariceanu isi recunoaste greseala fata de sinistrati

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca regreta raspunsul pe care l-a dat in aprilie victimelor inundatiilor din comuna Pustinis, judetul Timis.  Primul-ministru a declarat ca a fost vorba de o greseala personala pe care si-o „reproseaza de ceva timp”.
„Nu stiam cum este sa ramai fara agoniseala stransa intr-o viata. Nu stiam cum este sa astepti ziua de maine sub cerul liber”, a spus Tariceanu. El a recunoscut ca drama unui singur om este mai importanta decat toate greutatile cu care se poate confrunta un prim-ministru.
„Imi cer din inima scuze acelor oameni din Pustinis, judetul Timis, pentru acel raspuns pe care nu il meritau”, a mai spus Tariceanu.
In aprilie, pentru ca era perioada din preajma Pastelui, sinistratii erau disperati si tensionati, iar o femeie din satul Otelec, Viorica Bogdanovici, i-a cerut premierului Tariceanu, sosit in zona afectata de inundatii, sa le ofere cat mai urgent locuri de cazare si conditii pentru a locui provizoriu, pana la retragerea apelor. Primul-ministru i-a replicat femeii ca nu poate construi, imediat, un hotel pentru cazarea sinistratilor.

Premierul l-a pus la punct pe presedinte

Liderul liberal, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ieri ca Traian Basescu nu mai reprezinta Partidul Democrat sau Alianta PNL-PD, ci este presedintele tuturor romanilor. “Din momentul depunerii juramantului, Traian Basescu nu mai este vocea PD sau a Aliantei, ci este presedintele tuturor romanilor. Ii reprezinta si pe cei care au votat cu PNL, pe votantii PD-ului, si pe simpatizantii PRM-ului poate, dar si pe cei fideli stangii”, a subliniat Popescu-Tariceanu. “Eu reprezint Alianta, PNL si Guvernul”, a tinut sa mai spuna premierul. Totusi, el a negat ca ar exista o ruptura in relatia sa cu seful statului. “Sub presiunea unor evenimente am lasat neintentionat impresia ca intre mine si Traian Basescu ar exista o rivalitate sau o anumita stare de tensiune. Noi formam o echipa, chiar daca unul este la Cotroceni, iar celalalt este noul lider al Aliantei D.A. si reprezinta PNL si Guvernul”, a mai spus Tariceanu.

Militantism pentru o fuziune PNL-PD

Presedintele Traian Basescu cere PNL si PD sa fuzioneze. Seful statului a declarat ca „in zona publica apare o incertitudine a viitorului politic al Aliantei”.
„Proiectul Aliantei avea ca obiectiv final fuziunea celor doua partide. Renuntati la orgolii si faceti un lucru bun pentru tara”, a subliniat Traian Basescu.
Pe de alta parte, presedintele a amendat in discursul sau incalcarile Protocolului Aliantei, afirmand ca politicienii PNL si PD trec astfel peste statutul propriilor partide.

Atac dur la PSD

Copresedintele Aliantei D.A. PNL-PD, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a criticat in termeni duri, Partidul Social Democrat, facand numeroase trimiteri la perioada cand aceasta formatiune politica s-a aflat la guvernare.
Primul-ministru a sustinut, ca, desi PSD nu detine majoritatea in Parlament, presedintii celor doua camere legislative, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, „s-au tinut cu dintii de fotoliile pe care le ocupa”.
El a mai acuzat PSD ca a blocat activitatea parlamentara „punand in pericol adoptarea unor legi vitale pentru integrarea europeana”.
„PSD face azi ca Parlamentul Romaniei sa fie un circ sistematic, ceea ce nu e de mirare pentru ca au guvernat dupa principiul paine si circ”, a afirmat premierul Tariceanu.
De asemenea, el a sustinut ca pastrarea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu in fruntea celor doua camere parlamentare se datoreaza „extensiei PSD in Curtea Constitutionala”, fapt care, potrivit premierului Tariceanu, reprezinta o mostra de politizare a institutiilor statului.
Seful Executivului a spus ca „aceasta situatie ridicola nu mai poate continua”, amintind ca Nicolae Vacaroiu este in acest moment al doilea om in stat.
„Voi lupta in continuare cu si mai multa indarjire pentru ca PSD sa treaca in opozitie, adica unde ii este locul si unde va ramane pentru multa vreme de acum incolo”, a afirmat copresedintele Aliantei D.A.
El a sustinut ca fosta guvernare PSD a fost caracterizata de „coruptie, minciuna, propaganda, cumpararea favorurilor, abuzuri, politizare si clientelism” si ca a dus o politica bugetara iresponsabila.

Social democratii raspund la acuzatiile premierului

PSD rapunde dur la acuzatiile lansate de premierul Calin Popescu Tariceanu. Astfel, presedintele executiv al PSD Adrian Nastase a precizat ca declaratiile reprezentantilor puterii demonstreaza doar incapacitatea Aliantei de a guverna mai departe.
Nastase a calificat bilantul facut de actuala putere drept „penibil”, adaugand ca nu a fost decat „un an de scandaluri si de minciuna, o paranteza in istoria Romaniei”.
Presedintele executiv al PSD a criticat rezultatele obtinute de guvernul Tariceanu in domeniul cresterii economice, a inflatiei sau a investitiilor straine.
Totodata, Adrian Nastase l-a acuzat pe seful statului ca este „incapabil sa fie presedintele tuturor romanilor”, promovand in mesajele sale numai interesul Aliantei.