Apartenenţa României la Uniunea Bancară ar întări stabilitatea financiară

Apartenenţa ţării noastre la Uniunea Bancară ar avea ca efect întărirea stabilităţii financiare, sporirea încrederii în sistemul bancar naţional, sprijinirea unei creşteri sustenabile a creditării şi a activităţii economice, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul festivităţii organizate la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris Causa. Pe de altă parte, acesta a adăugat că trecerea la euro antrenează, în mod automat, statutul de membru al Uniunii Bancare. “Data ţintă pentru adoptarea monedei unice de către România a fost fixată pentru 2019 astfel că, din codaşi, am ajuns fruntaşi, deoarece Ungaria, Polonia, Cehia sau Bulgaria nu au stabilit încă nicio dată în acest sens”.

Rata de absorbţie a fondurilor europene la Ministerul Mediului – 33 la sută

Ministrul Mediului a declarat, într-o conferinţă de presă, că rata de absorbţie a fondurilor europene a atins cota de 33,3 la sută, cu un total de 1.469 miliarde de euro. Totodată, Attila Korodi a atras atenţia tuturor factorilor implicaţi în mecanismul absorbţiei fondurilor ( autorităţi, beneficiari, antreprenori, consultanţi), “pentru o mobilizare suplimentară, deoarece până la sfârşitul anului 2015 ne mai sunt alocate alte 3 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pe care România are obligaţia să le atragă în integralitatea lor”.

2014: „Anul Internaţional al Fermei de Familie”

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a declarat 2014 “Anul Internaţional al Fermei de Familie”, pentru a sublinia, încă o dată, contribuţia substanţială a acestuit tip de organizare a agricultorilor la eradicarea foametei şi a sărăciei, protejând, în acelaşi timp, mediul înconjurător şi asigurând dezvoltarea durabilă a statelor. “Cu mai mult de 500 milioane de ferme de familie existente în întreaga lume, aceasta este forma predominantă de organizare a agriculturii pe care o cunoaştem. Aceste ferme sunt integrate în reţelele teritoriale şi în culturile locale, stimulând economia locală prin cheltuirea veniturilor lor, cu precădere în pieţele locale şi regionale. Cu toate acestea, mai mult de 70 la sută din populaţia globului care se confruntă cu insecuritatea alimentară este formată din fermele de familie din zone rurale din Africa, Asia, America Latină şi Orientul Apropiat. Aceste familii nu îşi pot atinge potenţialul maxim de producţie pentru că nu au acces la resurse naturale, credite, politici şi tehnologii moderne”, se arată într-o rezoluţie a ONU.