Oamenii de știință au descoperit că înăuntrul uscătoarelor de mâini se află o mulțime de bacterii, care se simt foarte bine în mediul cald și umed. Aerul poartă aceste bacterii pe mâinile ude ale oamenilor, ceea e reprezintă un mediu ideal de transmisie a lor.
În vreme ce prosoapele de hârtie reduc numărul bacteriilor cu 40-60%, uscătoarele de mâini CRESC numărul bacteriilor, în medie, cu 250%.
Partea bună este că majoritatea acestor bacterii nu sunt foarte periculoase pentru sănătatea umană, iar sistemul imunitar al oamenilor le face față.
Desigur, nu în toate toaletele se găsesc prosoape de hârtie, iar cercetătorii atrag atenția că și a rămâne cu mâinile ude, lăsându-le să se usuce de la sine, reprezintă o idee proastă. Este mai bine să vă ștergeți mâinile de blugi sau să le treceți prin păr decât să nu le uscați deloc, spun cercetătorii.
Suntem generatia-viteza, generatia care face totul din fuga. Pentru ca nu mai avem timp pentru noi insine, apelam de cele mai multe ori la ajutorul tehnologiei.
Dupa ce ne uscam mainile sub aceste aparate, in zece secunde bacteriile isi fac loc pe mainile noastre, dar in timpul uscarii urechile noastre sunt sfredelite de un pickamer.
Servetele sau uscatoare? De reţinut!
Bacteriile se intind cu mai mare usurinta atunci cand mainile sunt ude, deci daca te speli si nu te usuci, poti la fel de bine sa stai nespalat.
Studiile au aratat ca mainile ude transfera de 1.000 de ori mai multe bacterii de pe o suprafata pe alta.
Uscatoarele cu jet de aer cald cresc numarul bacteriilor de pe maini. Deci cea mai buna modalitate de a-ti usca mainile este cu ajutorul servetelelor.
Nu-ti freca mainile una de cealalta
Multi dintre noi isi freaca mainile sub uscator pentru a grabi procesul de uscare. Studiile arata ca numarul bacteriilor creste semnificativ si in acest caz.
Numara pana la 20
Orice aparat iti usuca mainile in 10 secunde, insa cel mai bine este sa stai 20 de secunde pentru ca acest proces sa nu ridice probleme. Nimeni insa nu acorda atata timp uscatului mainilor.
Factorul zgomot
S-a dezvaluit faptul ca aceste uscatoare afecteaza oamenii in varsta, pe cei care sufera de dementa, hiperacuzie ori sensibilitate crescuta la sunete si copii, in special pe cei cu autism sau sindromul Asperger.